Schietincident in Samaria; walgelijke reactie van Hamas

maandag 10 december 2018 |  Redactie Israel Today
Zondagavond was er een aanslag bij de Ofra kruising in het district Binjamina in Samaria. Arabische militanten schoten vanuit een rijdende auto op voorbijgangers, die op dat moment bij de bushalte stonden. In totaal raakten zeven mensen gewond door de schoten, waaronder een zwangere vrouw.

De aanval vond kort na 21 uur plaatselijke tijd plaats. Bij de bushalte aan autoweg 60, bij de toegang van de nederzetting Ofra, stonden een aantal; mensen te wachten die kort daarvoor hadden deelgenomen aan het aansteken van kaarsen bij de bushalte, ter nage­dach­tenis aan een slachtoffer van een verkeers­ongeluk.

Beveiligingscamera's hebben het moment van de aanval vastgelegd.

Israëlische soldaten, die ter plaatse waren, openden het vuur op de auto van de terrorist, maar de auto kon niet meer worden tegengehouden.

De gewonden werden naar ziekenhuizen in Jeruzalem gebracht. Twee personen raakten middelzwaar gewond, vier anderen kwamen er met lichten verwondingen af. De toestand van een middelzwaar gewonde man is nu verbeterd. Onder de licht gewonden zijn twee 16-jarige meisjes.

De ernstig gewonde 21-jarige vrouw moest in het Shaarei Zedek Ziekenhuis een keizersnede ondergaan om de baby te redden. De vrouw was in de zevende maand van haar zwangerschap. Na de geboorte van de baby werd zijn toestand aanvankelijk als goed beschreven, maar vanmorgen was de toestand verslechterd. De baby wordt momenteel kunstmatig beademd. Ook de vrouw is nog niet buiten levens­gevaar. De familie vroeg het publiek om voor de baby en zijn moeder te bidden.

Onmiddellijk na de aanslag begon het Israëlische leger de zoektocht naar de terroristen, die waarschijnlijk naar onder Palestijns bestuur staand gebied zijn gevlucht (video). In de nabijgelegen Arabische stad Silvad heeft het leger beveiligingscamera's van winkels in beslag genomen om een spoor van de terroristen te krijgen. Silwad wordt beschouwd als een bolwerk van Hamas.

Misselijk makende reactie van Hamas
Hamas verwelkomde de aanval op onschuldige Joden als 'heroische beschieting van een groep soldaten van de Israëlische bezetter'. Dit zou aantonen dat er ook op de Westbank verzet is. 'Dit is het bewijs van de kracht van het verzet en het vermogen om de vijand te verrassen en ook op een van de kwetsbaarste plaatsen de beveiligingssystemen te doorbreken. De aanval is een reactie op de voortdurende schending van ons volk,' verklaarde Hamas.

Een dergelijke reactie van Hamas, dat vele jaren geleden een meerderheid verkreeg in het Palestijnse parlement, laat zien hoe ver we nog verwijderd zijn van echte vrede.

Totaal anders reageerde de Amerikaanse regering. Jason Greenblatt, de gezant voor het Midden Oosten van president Trump, tweette 'Absoluut walgelijk – Terroristen die een groep Israëli's aanvallen die Chanoeka vieren. Mijn gebeden en gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families. President Abbas, gaat u de actie deze keer veroordelen?

In een andere tweet bekritiseerde Jason Greenblatt de Verenigde Naties scherp, omdat die Hamas niet heeft veroordeeld. In een Twitter bericht schreef hij: 'VN dit is wat jullie vorige week verdedigden toen jullie Hamas niet veroordeelden. Hamas prijst nu weer een terreuraanval. Jullie hadden de mogelijkheid te helpen bij het bestrijden van terreur. Willen jullie dat dit jullie nalatenschap is?

De Arabische tekst van PALDF luidt: Hamas: de Westelijke Jordaanoever neemt vandaag het initiatief om de bezetting te weerstaan en te reageren op de aanhoudende aanvallen op onze mensen. De heroïsche schietpartij op een groep Israëlische soldaten nabij de 'Ofra'-nederzetting bij Ramallah was een bevestiging van het recht van onze legitieme mensen om de bezetting te weerstaan.
# Operation_ofra

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.