Groeten uit Israël: Drie maanden tot de volgende vakantie

maandag 10 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Na het geheel grijze weekeinde laat het weer hier in Jeruzalem zich van zijn beste kant zien. De zon schijnt vanuit een stralend blauwe hemel. Overigens is het met 10 graden nog best koud. Maar dat hindert mij helemaal niet. Ik houd van deze frisse lucht. Bij ons thuis is de grond in onze tuin nog steeds doordrenkt met regenwater. De planten tonen hun dank daarvoor met prachtig groen.

Gisteren hebben we de laatste kaars van onze Chanoekia aangestoken. Deze week van Chanoeka is echt snel voorbijgegaan. Nadat we in het weekeinde het huis vol hadden en alle kinderen thuis waren, waren het gisteren alleen mijn vrouw en ik die de kaarsen aanstaken. Zo gaat dat nu eenmaal wanneer de kinderen groot zijn.

Morgen beginnen hier de scholen weer. Tot de volgende vakantie zal het nu een hele tijd duren, want die is pas met Poerim. En omdat we weer een Joods schrikkeljaar hebben waarin de maand Adar tweemaal voorkomt, Adar I en Adar II, moeten de schoolkinderen drie maanden wachten tot er weer vakantie is. Want Poerim wordt in Adar II gevierd, de vakantie begint op de avond van Poerim, dat ditmaal op 20 maart valt. Vanwege het schrikkeljaar zullen alle feestdagen dit jaar nogal laat beginnen. Daarvoor waren ze dit jaar extreem vroeg.

Hoewel Israël-critici het niet willen weten, is Israël vermoedelijk een van de weinige landen in de regio waar men zijn geloof gegarandeerd vrij kan uitoefenen. Iedereen kan geloven in wat hij wil. Een goed voorbeeld daarvan zijn de volgende foto’s van gisteren. Terwijl gisteren in de winkelstraat Mamilla in Jeruzalem de laatste kaars van Chanoeka werd aangestoken, werd in Jaffa de traditionele kerstboom opgesteld.

Links: Chanoekia in Jeruzalem (Foto: Mendy Hechtman/Flash90), rechts: Kerstboom in Jaffa (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Tenslotte nog het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt zonder noemenswaardige temperatuur­verandering. Mogelijk hier en daar een regenbui in het noorden en aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en staat nu op 214,61 meter onder de zeespiegel.

Voordat we nu met onze dagelijkse berichten beginnen, wilde ik u nog een foto van gisteren laten zien. Ik heb hem vanuit de bus genomen. Dat moest gewoon.

Zonsondergang, gisteren in Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Gelukkig stonden we een beetje in de file, zodat ik in alle rust een foto kon maken. En nu wens ik u een prettige en rustige maandag. Ik zal het aansteken van kaarsen vanavond missen. Zo meteen beginnen we met de dagelijkse berichten, er is weer wat te melden. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.