Hamas: Gewapende strijd tegen Israël wordt voortgezet

zondag 9 december 2018 |  Redactie Israel Today
Ter gelegenheid van de 31ste verjaardag van het begin van de eerste Intifada verklaarde Hamas zaterdag dat de gewapende strijd tegen Israël zal worden voortgezet. Het is een strategische optie om de Palestijnse kwestie te beschermen en de nationale rechten van Palestina te herstellen.

Afbeelding: Strijders van de militaire tak van Hamas (Archieffoto: Abed Rahim Khatib Flash90)

Met betrekking tot de eerste Intifada zei Hamas dat het een legitiem verzet was. Hamas herhaalde ook zijn afwijzing van het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Het doel van dit plan is de Palestijnse kwestie op te heffen en de rechten van de Palestijnen te ondermijnen.

Ook werd de Palestijnse leider Mahmoud Abbas opgeroepen om de financiële sancties op te heffen, die hij meer dan een jaar geleden aan Gaza had opgelegd, meldde de Jerusalem Post.

Hamas bekritiseerde vervolgens de Arabische staten voor hun normalisering van de betrekkingen met Israël. 'Pogingen tot normalisatie met Israël zijn gedoemd te mislukken' zei Hamas in zijn verklaring. 'Ons volk zal zich verzetten tegen degenen die normalisatie bevorderen, ongeacht de offers die zij brengen'.

De Palestijnse Autoriteit heeft ook haar mening gegeven over de 31ste verjaardag van het begin van de eerste Intifada. De Fatach-partij van Mahmud Abbas beloofde 'de strijd voort te zetten tot het recht van terugkeer voor vluchtelingen is verkregen, evenals het recht op zelfbeschikking en de vestiging van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse Staat binnen de grenzen van 1967 met Oost jeruzalem als hoofdstad'.

Volgens Fatach zouden de Palestijnen het zionistische project en de gevaren ervan 'al meer dan 100 jaar' bestrijden.

Hamas werd opgeroepen om een einde te maken aan de 'zwarte staatsgreep' en het 'weerzinwekkende schisma' van de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.