Derde Libanonoorlog lijkt onvermijdelijk na bedreigingen

zondag 9 december 2018 |  Redactie Israël Today
Analisten zeggen al jaren dat het slechts een kwestie van tijd was totdat Israël en de Libanese Hezbollah-militie weer in een openlijk conflict verwikkeld raakten. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben de meeste Israëli's eindelijk wakker geschud met de ernst van die waarschuwingen.

Afbeelding: Een Israëlische soldaat staat op wacht bij de grens bij de noordelijke stad Metula. (Foto: Basel Awidat/Flash90)

De adjunct-secretaris-generaal van Hezbollah, Naim Qassem, vertelde dit weekeinde aan de Libanese media dat zijn groep nu raketten bezit die elke locatie in Israël kunnen raken, zelfs Tel Aviv.

Tijdens de Tweede Libanonoorlog heeft Hezbollah een middellangeafstandsraket afgevuurd tot aan de havenstad Haifa en andere locaties in de regio Neder-Galilea. Tel Aviv en het dichtbevolkte centrale deel van Israël zijn in die tijd nooit direct bedreigd geweest.

De waarschuwing van Qassem kwam tijdens wat Israël de operatie 'Noordelijke Schild' noemde. De Israëlische strijdkrachten hebben minstens drie tunnels door Hezbollah gegraven tunnels ontdekt, die zich uitstrekten van zuidelijk Libanon naar noordelijk Israël.

Men gelooft dat de sterk bewapende terreurorganisatie van plan was om Noord-Israël in grote aantallen binnen te trekken en de grensstad Metulla aan het begin van de volgende oorlog af te snijden. Sommigen waarschuwden dat Hezbollah misschien zelfs van plan is om delen van het grensgebied te veroveren en te bezetten.

Tot nu toe, en voor zover het publiek weet, heeft de IDF zich beziggehouden met die delen van de tunnels die zich onder Israëlisch grondgebied bevinden. Maar militaire functionarissen zeggen dat om de dreiging volledig te neutraliseren, de Israëlische strijdkrachten misschien Zuid-Libanon moeten binnengaan en de tunnels aan de bron moeten vernietigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.