Groeten uit Israël: Meer van Galilea gestegen na regen

Sunday, December 09, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

Dat was me een weekeinde! We wisten al dat het zou gaan regenen, maar dat het drie hele dagen lang ononderbroken zou regenen, daar hadden we eigenlijk niet op gerekend. De regen begon bij ons op donderdag en hield tot zaterdagavond aan, aan één stuk. Daarbij vielen er niet slechts enkele druppels, maar het regende met emmers tegelijk. De Shefela-laagvlakte, waarin ook Modi’in ligt, was de recordhouder voor wat betreft de hoeveelheid water die de afgelopen drie dagen uit de hemel op ons is neergekomen. Daarbij werd bijna een derde van het jaargemiddelde bereikt. Het was enorm. In Modi’in zou rond de 160 millimeter regen zijn gevallen. Aan de spits stond de stad Rechovot, die niet zo ver van Modi’in ligt, met een imposante 240 millimeter.

Bij het Meer van Galilea viel slechts 80 millimeter regen; het is niet de eerste winter waarin de meeste regen niet – zoals vroeger – in het noorden viel, maar in het midden van het land. Maar hoe dan ook is het waterpeil van het Meer van Galilea eindelijk iets gestegen. Laten we hopen dat dit slechts het begin is van een regenrijke winter.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. In het noorden en het midden van het land kunnen hier en daar regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde vier centimeter gestegen en staat nu op 214,62 meter onder de zeespiegel.

De zondvloedachtige stortregens waren ook van invloed op ons gezinsweekeinde. Eigenlijk wilde onze zoon al vrijdagmiddag naar ons toe komen, maar dat werd niets. Het regende in Tel Aviv zo hard dat de Ayalonstroom, die in het midden van de Ayalon-snelweg door Tel Aviv stroomt, dreigde over te lopen en de weg te overstromen. Daarom werd de weg voor een aantal uren afgesloten.

De Ayalon snelweg in Tel Aviv, vrijdag

Toen de regen een stap terugschakelde, gebruikte onze zoon de korte pauze en kwam rond een uur of zes ’s avonds bij ons aan. De shabbat was allang begonnen, zodat wij wat later aan onze shabbatmaaltijd begonnen. En toen viel in enkele stadsdelen van Modi’in zelfs de elektriciteit uit.

Ook de shabbat van gisteren was geheel verregend. Door de dikke wolkenlaag en de harde regen was het de hele dag wat donker, zodat we het licht aan moesten doen. De hele dag door hoorden we de regendruppels vallen. Af en toe hield de regen even een kleine pauze, dan motregende het wat, maar het hield nooit helemaal op met regenen. Dat gebeurde gisteravond pas.

Gisteren hebben we de zevende kaars van de Chanoekia aangestoken (Foto: Dov Eilon)

Vandaag begon de dag met zon en een blauwe hemel. Ook nu schijnt de zon, die we al drie dagen lang niet meer hadden gezien. De lucht is na zoveel regen gewoon prachtig. De nieuwe week begint, onze dochter is weer op haar legerbasis, waar ze vanochtend met een goed humeur heen is gereden. Na drie dagen thuis zou de haar vriendinnen daarginds missen, zei ze gisteren. Beter kan het niet zijn, als je in militaire dienst bent.

Onze jongste zoon gebruikt de vakantie om zijn oude vrienden in Jeruzalem te bezoeken. Het contact met zijn vrienden, die hij sinds de kleuterschool kent, heeft hij tot nog toe aangehouden. Daarom is hij vanochtend met mij meegereden naar Jeruzalem, en ik heb met hem in de tram naar Pisgat Ze'ev begeleid, een stadsdeel in het noordoosten van de stad, waar we vroeger hebben gewoond. Dinsdag begint de school weer.

Herinneringen: Pisgat Ze'ev (Foto: Dov Eilon)

En nu wordt het tijd om ons weer met het actuele nieuws bezig te houden. Blijf ons dus trouw, om te horen over wat er vandaag in Israël belangrijk is. Daartoe zullen we weer een blik werpen op het noorden, waar ons leger verder naar tunnels van Hezbollah zoekt.

Ik wens u een prettige zondag, een mooie Tweede Advent. Wij zullen vanavond de achtste en daarmee de laatste kaars van onze Chanoeka-kandelaar aansteken. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.