Arabier gedood, verdacht van verkoop land aan Joden

Sunday, December 09, 2018 |  Redactie Israel Today
Het lijkt misschien een overblijfsel van donkere tijden voor de meeste westerlingen, maar er zijn plaatsen in de wereld waar de doodstraf staat op het verkopen van land aan Joden. Een van die plaatsen is het Bijbelse thuisland van de Joden in Judea en Samaria, waarvan momenteel het grootste deel door de Palestijnse Autoriteit wordt bestuurd.

Zaterdag werd een Palestijnse Arabier die in Israël woonde, van korte afstand in zijn auto neergeschoten in zijn woonplaats Jaljulia, nadat hij persoonlijke bezittingen op de zogenaamde 'Westelijke Jordaanoever' zou hebben verkocht aan Israëlische Joden.

Achmed Salama werd dood verklaard in het Meir Ziekenhuis in het nabijgelegen Kfar Saba na een drive-by shooting. De Palestijnse media maakten melding van zijn 'misdaad', hoewel Salama eerder al de beschuldigingen had ontkend dat hij enig land aan Joden had verkocht.

Salame kwam oorspronkelijk uit het dorp Biddya, dat in het gebied van de Palestijnse Autoriteit ligt. Al in de jaren tachtig vluchtte de familie naar Qalqilya, nadat zijn vader ervan werd beschuldigd dat hij land aan Joden had verkocht. De vlucht hielp zijn vader niet, hij werd later vermoord. Daarna vluchtte zijn zoon Achmed naar de Israëlische Arabische stad Jaljulia. Hij kreeg het Israëlische staatsburgerschap, nadat hij zou zijn getrouwd met een Israëlische vrouw. De Palestijnse Autoriteit is echter van mening dat hij het staatsburgerschap heeft gekregen omdat hij een collaborateur was.

Salame zette de zaak van zijn vader demonstratief voort en kocht grond om deze door te verkopen aan Joden. Hij sprak zich altijd uit voor Israël en maakte zich veel vijanden. Nu trof hem hetzelfde lot als zijn vader 30 jaar eerder.

Voor zijn dood zou Salame een video hebben gepubliceerd waarin hij zich onder andere ten gunste van Israël heeft uitgesproken: 'Bewoners van de Westbank, ik zweer tegen God dat het de Joden beter gaat. (...) Allen die aan hun nationalisme vasthouden, luister aandachtig - de Staat Israël bestaat, je kunt doen wat je wilt, maar je kunt de geschiedenis niet veranderen. Je kunt zeggen dat ik een agent of een collaborateur ben. Wie land achter het hek bezit [op de Westbank] en niet overweegt het te verkopen, zal hetzelfde ervaren als [Palestijnse] vluchtelingen, die nog steeds de sleutels in handen hebben [van hun oude huizen] en geloven in de VN en UNRWA. Ik ben bereid om overal voorbij het hek land te kopen'.


In de sociale netwerken werd de dood van Achmed Salameh door veel Arabieren gevierd. 'Dit is het lot van verraders, agenten en makelaars van het Heilige Land' (…) 'Hij is de grootste landverkoper van de bezetting, uit de stad Bidya Salfit en vluchtte naar het [door hem] bewoonde huis uit angst voor verzet.'

Een Amerikaanse Palestijn genaamd Issam Akel blijft in hechtenis bij de Palestijnse Autoriteit wegens de verkoop van eigendommen aan Joden aan de oostkant van Jeruzalem.

Een andere Palestijnse Amerikaanse, de 31-jarige Suha Jbara, haalde in het weekeinde de krantenkoppen in Israël nadat ze voor de rechtbank in Jericho was verschenen en de Palestijnse Autoriteit ervan beschuldigde haar te martelen.
Jbara blijft gevangen voor niet nader omschreven misdaden. Haar onthullingen hebben de schijnwerpers gericht op recente berichten dat de Palestijnse Autoriteit en het Hamas-regime in Gaza routinematig hun toevlucht nemen tot psychologische en fysieke mishandeling van Palestijnse Arabische gevangenen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.