Operatie 'Noordelijk Schild': Tweede tunnel ontdekt

Sunday, December 09, 2018 |  Redactie Israel Today
De operatie ' Noordelijk Schild' aan de grens met Libanon werd in het weekeinde voortgezet onder zware weersomstandigheden en zware regens. Zaterdag slaagde het leger erin een tweede aanvalstunnel van Hezbollah te vinden die, net als de eerste tunnel, al de grens met Israël was gepasseerd.

De exacte locatie van de tunnel werd om veiligheids­redenen niet gepubliceerd. Uit onderzoek is gebleken dat Hezbollah tot begin vorige week, net voor de start van de huidige operatie, aan deze tunnel hebben gegraven.

Premier Benjamin Netanyahu sprak zijn tevredenheid uit over de resultaten van de operatie en verklaarde: 'Het Israëlische leger blijft met groot succes opereren in het noorden. Systematisch en met veel vastberadenheid neutraliseren we het wapen van de tunnels van Hezbollah. Het is slechts het begin van een actie die geduld en doorzettingsvermogen vereist. Wij gaan door tot de voltooiing van deze operatie.'

Tijdens de operatie deed zich gisteren aan de grens een eerste incident voor, toen soldaten van het Israëlische leger het vuur openden op drie verdachten die de plaats naderden waar het werk werd uitgevoerd. Daarbij betraden zij Israëlische grondgebied. De verdachten zouden lid zijn van Hezbollah. Na het incident zijn ze op de vlucht gegaan.

Als mogelijke reactie op het incident zou het Libanese leger zijn troepenmacht aan de grens met Israël hebben versterkt. Dit werd vanochtend gemeld door het officiële nieuwsagentschap van Libanon. Naast de versterking van de troepen zouden er ook Libanese tanks in de buurt van de grens zijn geplaatst.

Hezbollah zelf hult zich in stilzwijgen over de Israëlische operatie aan de grens met Libanon. De plaatsver­vangend leider van Hezbollah, Naim Qassem, noemde de Israëlische operatie ook niet direct in een interview met een Iraanse krant, maar zei dat heel Israël, inclusief Tel Aviv, binnen het bereik van de raketten van Hezbollah ligt. Er zou geen enkel punt in Israël zijn dat raketten van Hezbollah niet kunnen bereiken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.