Hamas niet veroordeeld in VN ondanks meerderheid

Friday, December 07, 2018 |  Dov Eilon
Voor de Verenigde Naties lijkt ieder middel gerechtvaardigd te zijn om een veroordeling van de terreur­organisatie Hamas te vermijden, zelfs nadat de VS en Israël er al in geslaagd waren om in de Algemene Vergadering een meerderheid te bereiken voor deze veroordeling.

Nadat afgelopen vrijdag een eenvoudige meerderheid voldoende was om een hele reeks anti-Israëlische resoluties aan te nemen, besloot de Algemene Vergadering dat voor de stemming van gisteren een tweederde meerderheid nodig was om Hamas te veroordelen.

Dit werd scherp bekritiseerd door Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, die aan het eind van het jaar terugtreedt. Er mag op dit gebied niet met twee maten worden gemeten. Afgelopen vrijdag nog was er geen discussie geweest of een tweederde meerderheid in deze zaak noodzakelijk zou zijn. Evenzo zou voor deze stemming geen tweederdemeerderheid vereist zijn. Niet één keer heeft de VN Hamas veroordeeld. Zij riep de lidstaten vervolgens op om schouder aan schouder met de VS te staan en tegen de eis van een tweederde meerderheid te stemmen. 'Laten we stemmen zoals dat altijd moet gebeuren. Laten we kiezen hoe het moet zijn. Voor of tegen, de meerderheid telt, net als elke resolutie over deze kwestie afgelopen vrijdag,' zei Haley.

Maar haar oproep werd niet gehonoreerd, de Algemene Vergadering besloot dat een tweederde meerderheid nodig was om te besluiten tot een veroordeling van Hamas, waarbij duidelijk was dat dit de veroordeling zou verhinderen.

Bij de daaropvolgende stemming stemde een meerderheid van 87 staten voor de veroordeling van Hamas, wat op zich als een succes kan worden beschouwd. 57 staten stemden tegen een veroordeling van de terreurorganisatie, 32 andere staten onthielden zich van stemming en stemden daarmee in feite tegen.

Netanyahu zag de positieve kant van de stemming: 'Hoewel we niet de noodzakelijke meerderheid hebben behaald, is dit de eerste keer dat een meerderheid van de landen tegen Hamas heeft gestemd. Ik prijs elk van de 87 staten die zich tegen Hamas hebben uitgesproken.'

Ook de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon toonde zich optimistisch en zei: 'De verregaande steun die we van de ambassadeurs van de wereld hebben gekregen, toont de verandering waarvoor we on in de VN hebben ingezet. Met deze steun in de rug zullen we bij de Verenigde Naties verder strijden tegen Hamas en voor de terugkeer van de lichamen van de soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin en de vrijlating van de Israëlische gevangenen. Zonder dit politieke besluit op het laatste moment voor de stemming zou de resolutie met een grote meerderheid zijn aangenomen.'

Wacht maar tot je zelf te maken krijgt met terreur
Danon wendde zich vervolgens tot de Staten die zich van stemming hadden onthouden: 'Jullie moeten je schamen. Wacht op het moment dat jullie in jullie eigen land te maken krijgen met terreur. Jullie stilzwijgen over het kwaad toont jullie ware gezicht. Jullie staan aan de kant van hen die zich niet bekommeren om het leven van onschuldige Israëli's en Palestijnen. Jullie zijn slachtoffers van de terroristen van Hamas'.

Vervolgens bedankte hij de Staten, die samen met Israël en de VS voor een veroordeling van Hamas hadden gestemd.

Hamas vierde het besluit van de VN, en noemde het in een verklaring 'een klap in het gezicht van de regering-Trump'.

De stemming van vrijdag, dat wil zeggen de wijziging van de voorwaarden voor deze stemming op het laatste moment, toont eens te meer aan hoezeer de Algemene Vergadering van de VN probeert zich niet aan de kant van Israël op te stellen. Daarvoor lijken ze zelfs bereid om zich aan de kant van terroristen te scharen. En wat moet je denken van een organisatie als de Verenigde Naties, als deze de kant kiest van terroristen die maar één doel hebben: de vernietiging van de Staat Israël?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.