Groeten uit Israël: Als het hier regent, regent het hard

vrijdag 7 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Daar viel de regen, zonder onderbreking en op volle kracht. Tegen de avond ging het bijzonder heftig. Mijn zoon was nog bij een vriend, die maar een paar honderd meter van ons vandaan woont, zodat hij er normaal te voet heen gaat. Maar gisteren begonnen de wegen rivieren te worden, en het lawaai van de uit de lucht vallende watermassa’s was niet te beschrijven. Daar kwamen nog enkele van de felste en langste bliksemschichten bij die ik ooit had gezien. Meer dan duizend keer zou het gisteren boven Israël hebben gebliksemd.

Het was dan ook duidelijk dat ik laat op de avond nog in de auto stapte om mijn zoon op te halen. De ruiten­wissers konden ondanks hun snelheid de voorruit niet helder houden. Ik zette de radio uit, omdat ik door de herrie van de regen nauwelijks iets kon verstaan. Ik reed stapvoets. Hier en daar waren onderweg kleine meertjes ontstaan. Dat is echt winter. Althans Israëlische winter. En als het hier regent, dan meestal heel hard. Pas toen ik bij de woning van zijn vriend aankwam, schreef ik hem een WhatsApp-bericht dat hij naar buiten kon komen. Daarmee was de 'reddingsmissie' klaar.

De regen hield ook ’s nachts niet op, in tegendeel zelfs, het ging nog harder regenen. En ook nu, terwijl ik dit schrijf, regent het nog door. En dat is ook goed zo. Wat mij betreft mag het zo verder regenen. We hebben die regen nodig. Er zijn jaren geweest dat we tot eind januari moesten wachten op de eerste 'echte' regen. Ook afgelopen jaar was de situatie zo kritisch dat de opperrabbijn opriep tot een massaal gebed bij de Klaagmuur. Een paar weken later werd toen meegedeeld dat de gebeden niet meer nodig zijn, want de regen was gekomen, met volle kracht.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Regen in het noorden en midden van het land, met kans op hier en daar een onweersbui. In het Jordaandal, de Woestijn van Judea en de omgeving van de Dode Zee bestaat overstromingsgevaar. Er waait een harde wind. De temperaturen zullen voor het jaargetijde aan de lage kant zijn.
De volgende maximum temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat nog steeds op 214,66 meter onder de zeespiegel.

Regen in Jeruzalem, gisteren (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dit weekeinde zullen wij vast net de enigen zijn die de shabbat thuis doorbrengen. De meeste Israëli's zullen wel een huiselijke Shabbat houden. En dat is nu juist bij Chanoeka niet eens zo gek. Met Chanoeka is het gebruikelijk de kinderen cadeautjes te geven. Deze Chanoeka-cadeautjes vinden hun oor4sprong in het zogenaamde 'Chanoeka-geld”. Daarbij hoeft dit geld geen echt geld te zijn; vroeger waren het Chanoeka-munten van chocolade, chocoladedaalders, die je ook nu nog kunt kopen. Later werd het ook echt geld en cadeaus. Opnieuw zien we hoe Chanoeka en Kerst op elkaar lijken – ik bedoel de stemming met de kaarsen en de cadeaus.

Zo kan dit verregende weekeinde worden gebruikt om met het hele gezin een spel te spelen dat bijvoorbeeld een van de kinderen op het feest heeft gekregen. En dan, terwijl buiten de regendruppels tegen de ramen vallen, steekt men samen de volgende kaars van de Chanoeka-kandelaar aan. En dan zijn er weer soefganiot en andere lekkernijen.

Chanoeka, de vijfde kaars (Foto: Dov Eilon)

Zoals u ziet, leidt het winterse weer ons af van de dagelijkse nieuwsberichten. Misschien zorgt het ook voor rust in het zuiden, en eveneens in het noorden, waar onze militairen nog steeds bezig zijn met het opsporen van tunnels van Hezbollah. Ik wens u een prettig en rustig weekeinde, een vrolijk lichtjesfeest en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.