Netanyahu roept VN op tot optreden tegen Hezbollah

Thursday, December 06, 2018 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, in een telefoongesprek geïnformeerd over de operatie van het Israëlische leger aan de noordelijke grens.

Afbeelding: Premier Netanyahu en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres tijdens een bijeenkomst in Jeruzalem in augustus 2017 (Archieffoto: Yonatan SindelFlash90).

Hij bekritiseerde de schending van de Israëlische soevereiniteit door de tunnelbouw van Hezbollah. Het gaat om een schending van VN-resolutie 1701 en om een deel van de door Iran gesteunde agressie in de regio.

Nadat hij de secretaris-generaal van de VN op de hoogte had gesteld van de operatie Noordelijk Schild, riep Netanyahu de VN op tot een veroordeling van Hezbollah en haar schending van de Israëlische soevereiniteit. De internationale gemeenschap moet meedoen aan de oproep tot strengere sancties tegen Hezbollah in het licht van de recente gebeurtenissen, zei Netanyahu verder .

Ondertussen hebben Duitsland en Groot-Brittannië Hezbollah veroordeeld voor het graven van tunnels onder Israëlisch grondgebied.


'De Duitse regering veroordeelt het agressieve gedrag van Hezbollah krachtig, zoals het tunnelsysteem dat in strijd met de Israëlische soevereiniteit is gebouwd', schreef Susanne Wasum-Rainer, de nieuwe ambas­sa­deur van Duitsland in Israël, op haar Twitterpagina.

Ook de Britse staatssecretaris voor het Midden-Oosten, Alistair Burt, sprak zijn steun uit voor de Israëlische maatregelen tegen Hezbollah.


'Het Verenigd Koninkrijk veroordeelt de tunnels in het noorden van Israël. Dit is een flagrante minachting voor VN-resoluties die de stabiliteit van Israël en Libanon bedreigen. UNSCR 1701 moet worden uitgevoerd. Groot-Brittannië steunt het recht van Israël om zich te verdedigen,' schreef hij op Twitter.

Ook Rusland steunde de inspanningen van Israël tegen de tunnels van Hezbollah, maar riep de Joodse Staat op om geen militaire actie te ondernemen in Libanon.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.