ANALYSE: Hoe Israël en de VS werken aan de beteugeling van Iran

donderdag 6 december 2018 |  Yochanan Visser
Dinsdagochtend lanceerde het Israëlische leger (IDF) de operatie 'Noordelijk Schild' aan de Israëlische kant van de grens met Libanon.

Afbeelding: Zware machines (rechts) werken op 4 december 2018 op de grens tussen Israël en Libanon nabij Metulla, Noord-Israël. (Foto Basel Awidat/Flash90)

De operatie is bedoeld om een aantal Hezbollah-aanvalstunnels te vernietigen die in de afgelopen jaren zijn gebouwd als voorbereiding op een toekomstig offensief tegen Israël. Dit offensief zou volgens Hezbollah eindigen met de bezetting van het noorden van Galilea.

IDF-woordvoerder luitenant-kolonel Jonathan Conricus zei dat de tunnels het Israëlische grondgebied al waren binnengedrongen, maar benadrukte dat ze nog niet ‘operationeel gereed’ waren en daarom ‘geen onmiddellijke bedreiging voor Israël’ vormden.

De operatie tegen Hezbollah begon enkele uren nadat premier en minister van Defensie Benyamin Netanyahu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, in Brussel (België) ontmoette. Daar besprak de premier ‘een lijst van ontwikkelingen in de regio’ met de minister.
Een van deze ontwikkelingen is de toenemende oorlogszuchtige activiteit van Iran in Libanon. Iran bouwde daar ondergrondse raketfabrieken die geleide ballistische raketten produceren.

De Iraniërs voorzien Hezbollah nu ook van wapens door gebruik te maken van vliegtuigen die rechtstreeks naar Beirut National Airport in Libanon vliegen. De vliegmaatschappij maakt hiervoor gebruik van burgervliegtuigen en wordt beheerst door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), die blijkbaar heeft besloten de aanvoerroutes naar Hezbollah te wijzigen.

Voordat Netanyahu vanaf Ben Goerion International Airport vertrok, maakte hij duidelijk dat Israël en de Verenigde Staten nu samenwerken om de ‘agressie’ van Iran in te dammen.
‘We staan voortdurend in contact met onze Amerikaanse vrienden, ik zal met Mike Pompeo een lijst van ontwikkelingen in onze regio bespreken, en (acties) die we samen ondernemen om de agressie van Iran en zijn bondgenoten in het noorden een halt toe te roepen. We zullen natuurlijk ook andere kwesties bespreken,’ vertelde de Israëlische premier aan verslaggevers.

Tijdens zijn bezoek aan Brussel (waar Pompeo een NAVO-vergadering van ministers van Defensie bijwoonde) werd Netanyahu vergezeld door Mossad-hoofd Yossi Cohen en Meir Ben Shabbat, de directeur van de Nationale Veiligheidsraad in Israël.
De Israëlische leider waarschuwt al lang tegen de groeiende Iraanse dreiging voor Israël. Hij riskeerde de val van zijn regering toen hij weigerde een grondoperatie te starten tegen de door Iran gesteunde Palestijnse terreurgroepen in Gaza, nadat ze Israël binnen twee dagen met 460 raketten hadden bestookt. Dit vond drie weken geleden plaats.

Toen hij harde kritiek kreeg op zijn beslissing om Gaza niet binnen te vallen, maakte de Israëlische premier en minister van Defensie duidelijk dat hij over inlichtingen beschikte die hij niet kon delen met de burgers en zelfs niet met politici.
Na het aftreden van de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman vertelde Netanyahu het publiek in Israël dat de Joodse Staat in een complexe veiligheidssituatie verkeerde die ‘zeer moeilijke beslissingen’ vereiste.
‘Wat de veiligheidskwestie betreft, heb ik moeilijke beslissingen genomen, waarvan sommigen zeer moeilijk zijn, en ik draag de volledige verantwoordelijkheid daarvoor. En wanneer dergelijke beslissingen worden genomen, hebben ze te maken met zaken van leven en dood. In zaken die soms zelfs betrekking hebben op het bestaan van de staat zelf,’ zei de premier destijds, terwijl hij benadrukte dat het Israëlische leger ‘midden in een campagne’ zat.

Drie weken later is het duidelijk geworden dat Netanyahu naar het totaalbeeld van de moeilijke veiligheidssituatie van Israël kijkt. Hij geeft er de voorkeur aan om de groeiende Iraanse dreiging in te dammen via slimme en verfijnde militaire operaties, die een meerfrontenoorlog met Iran en zijn bondgenoten kunnen voorkomen.
Om deze reden werkt Israël samen met de regering-Trump, die zijn focus heeft verlegd van het vechten met ISIS naar het inperken van Iran in Syrië, Libanon en Irak.

Het is redelijk om te geloven dat Netanyahu Pompeo vroeg om zijn invloed op de Libanese overheid te gebruiken om Hezbollah op de vooravond van operatie Noordelijk Schild te beteugelen, ter voorkoming van een andere oorlog met de Iraans gesteunde sjiitische terreurorganisatie.
Een andere aanwijzing dat de Israëlische leider momenteel geen oorlog met Hezbollah wil, is dat hij de IDF blijkbaar opdracht heeft gegeven geen explosieven te gebruiken om de aanvalstunnels onder de Israëlische grens te vernietigen. Het Israëlische leger gebruikt in plaats daarvan zware boorapparatuur.

Operatie Noordelijk Schild komt een aantal dagen nadat het Israëlische leger ongekende raketaanvallen op aan Iran en Hezbollah gerelateerde doelen in Syrië heeft gelanceerd.

Afgelopen donderdagavond gebruikte de IDF grond-tot-grondraketten en LORA langeafstand artilleriegranaten om vijftien militaire doelen van Hezbollah en Iran in Syrië te vernietigen. Hieronder was het hoofdkwartier van de Quds-brigade van de IRGC in Al-Kiswah, ten zuiden van Damascus.
Het raketoffensief duurde zeventig minuten en werd beantwoord door de lancering van één raket die in open gebied op de Israëlische Golanhoogten viel.
Door het gebruik van raketten in plaats van vliegtuigen laat het Israëlische leger zien dat het de tactiek in Syrië heeft veranderd nu de Russen het S-300 luchtafweergeschut hebben geleverd aan het Syrische leger.

Het Amerikaanse leger is inmiddels begonnen met de strijd tegen de Iraniërs en hun bondgenoten in Oost- en Noord-Syrië en Noord-Irak, door ook van bondgenoten gebruik te maken.
De Amerikanen trainen dertigduizend mannen van de Syrische Democratische Strijdkrachten en verzorgen hun uitrusting. Zij zullen de confrontatie aangaan met de Quds-brigade en de door Iran gesteunde sjiitische milities in het noorden en oosten van Syrië. De Verenigde Staten zetten daarnaast lokale Iraakse soennitische milities in tegen de door Iran gesteunde Hashd al-Shaabi koepelorganisatie, die voornamelijk uit sjiitische milities in Noord-Irak bestaat.

Na zijn ontmoeting met Netanyahu benadrukte Pompeo het belang van het herstel van Amerika's afschrikkingsbeleid tegenover Iran en zijn bondgenoten.
‘We verergeren het risico van escalatie in het gebied als we er niet in slagen om afschrikking te herstellen.’ zei Pompeo nadat hij Iran veroordeelde voor een nieuwe test van vorig weekend met een ballistische langeafstandsraket die meerdere kernkoppen kan dragen.

Iran leverde onlangs ballistische raketten aan Hashd al-Saabi milities. Deze raketten, die Tel Aviv kunnen bereiken, zijn op de berg Sinjar in Noord-Irak gestationeerd. Dit is dezelfde berg vanaf waar Saddam Hoessein tijdens de Eerste Golfoorlog Scud-raketten op Israël afvuurde.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.