Groeten uit Israël: Waar zijn mijn winterkleren?

donderdag 6 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nu is het dus werkelijk winter. Toen ik vanochtend uit de bus stapte, was het nat-koud en grauw. Mijn mobieltje gaf voor Jeruzalem een temperatuur aan van 10 graden, maar de gevoelstemperatuur lag daar ten gevolge van de voortdurende motregen duidelijk lager. Op mijn wandeling naar de redactie moest ik aan mijn handschoenen denken, die nog ergens samen met mijn sjaal in een kast verborgen zaten. Want we hebben thuis onze kasten nog steeds niet op de winter ingericht, zoals in dit jaargetijde gebruikelijk is.

De komende dagen zullen heel winters zijn, met de tot nog toe meest intensieve en aanhoudende regen van deze winter. Althans, dat heeft men ons gisteren in het nieuws beloofd. En het zou een koel weekeinde worden, waarin je maar het beste binnen kunt blijven. Juist nu, met Chanoeka, hindert ons dat helemaal niet. Het draagt zelfs bij aan de sfeer, wanneer het bij het aansteken van de Chanoeka-kandelaar buiten regent en onweert.

Wij hebben onze Chanoeka-kandelaar weer met zijn drieën aangestoken. Maar komend weekeinde zullen we eindelijk weer voltallig zijn. Onze dochter zou nu al op weg naar huis moeten zijn, nadat ze de laatste shabbat op de legerbasis moest doorbrengen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: In de meeste regio’s regenbuien, die met onweer gepaard kunnen gaan. Aan de kust kunnen overstromingen plaatsvinden, en in de zuidelijke en oostelijk wadi’s eveneens. Harde westenwind, en een duidelijk temperatuur­daling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,66 meter onder de zeespiegel.

Vanochtend vroeg op de Machane-Jehoedamarkt, zelfs de verlichting brandde nog (Foto: Dov Eilon)

Sinds twee dagen wordt in het nieuws nauwelijks nog over het zuiden gesproken. Nu krijgt het noorden de aandacht van de media, sinds ons leger de operatie tegen de tunnels van Hezbollah is begonnen. Het is een indrukwekkend gebeuren, en voor Hezbollah is het zeer onaangenaam te worden betrapt. Zoals de meeste Israëli's ben ik tot nog toe niet bang dat Hezbollah juist nu zijn dezer dagen uitgesproken dreigingen waar zal maken. Het is absoluut stil. Tot nog toe is er niet gereageerd. Ik vraag me ook af of Nasrallah en zijn Hezbollah-terroristen echt geloofden, dat het Israëlische leger deze tunnels niet zou vinden? Die video, waarop je ziet hoe de Hezbollah-terroristen de tunnel binnengaan en een van hen de camera ziet, en dan wegrent toen hij de kleine springlading zag, was een beetje amusant, ondanks de ernst van de dreiging vanuit het noorden. Zijn die terroristen echt zo naïef?

Niemand weet hoe het in het noorden verder zal gaan. Maar ik weet dat we op ons leger kunnen vertrouwen. En ik ben de militairen heel dankbaar dat ze nu in de tijd van Chanoeka, net als op alle andere dagen van het jaar, zorgen voor onze veiligheid, de veiligheid van Israël en zijn burgers. Zo kunnen wij ons rustig met onze alledaagse activiteiten bezig houden.

Militairen steken de Chanoeka-kaarsen aan

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag toe. Nu schiet me net te binnen dat het vandaag 6 december is. Ik hoop dat u gisteren een prachtige sinterklaasavond hebt gehad. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.