Operatie 'Noordelijk Schild': Hezbollah-tunnel vernietigd

Wednesday, December 05, 2018 |  Redactie Israel Today
Sinds maandagavond is het Israëlische leger aan de noordelijke grens bezig met de operatie ' Noordelijk Schild'. Het doel van de operatie is het lokaliseren en neutraliseren van grensoverschrijdende aanvalstunnels van Hezbollah-.

Kort na het begin van de operatie maakte het Israëlische leger de locatie bekend van een tunnel van ongeveer 200 meter lang. Een Israëlische legerwoordvoerder toonde dinsdagavond, voorafgaand aan een persconferentie van premier Benjamin Netanyahu en stafchef Gadi Eizenkot in het hoofdkwartier Kiriya in Tel Aviv, een video van binnenin de tunnel.

Het leger had voor dit doel een camera met een zelfvernietigingsmechanisme in de tunnel gebracht. De video toont terroristen van Hezbollah die de camera naderen. Een van de terroristen ging naar de camera en begon te rennen toen hij het kleine explosief opmerkte. Kort daarna explodeerde de camera. En een paar minuten later werd de tunnel onbruikbaar gemaakt door een grotere springlading.

De legerwoordvoerder verklaarde dat de tunnel onder een bedrijfsgebouw was gegraven, dat tot 2014 werd gebruikt door een bedrijf om betonblokken te produceren. Het gebouw zou slechts enkele meters verwijderd zijn van een post van de UNIFIL-troepen van de Verenigde Naties.

Tijdens de bouw van de tunnel zijn herhaaldelijk vrachtwagens van het bedrijfsterrein weggereden, zoals foto's uit het verleden lieten zien. De VN-troepen leken dit echter niet verdacht te vinden. Het graven van de tunnel heeft ongeveer twee jaar gekost. Het Israëlische leger maakte hem nu binnen enkele minuten onbruikbaar.

Premier Benjamin Netanyahu zei op de persconferentie dat de operatie in het noorden zo lang zal duren als nodig is: 'Dit is geen beperkte operatie, dit is een grootschalige, langdurige operatie. Jarenlang hebben Hezbollah en Hamas enorme sommen geld geïnvesteerd in de bouw van tunnels en veel moeite gedaan om ze te verbergen. Nu zal het Israëlische leger dit wapen (de tunnels) systematisch en in alle rust onschadelijk maken,' zei Netanyahu.
Daarna bedankte hij stafchef Gadi Eizenkot voor het leiden van de operatie. Hij bedankte ook de voormalige minister van Defensie Avigdor Lieberman, die deel heeft gehad aan de planning van de operatie.

Tijdens de persconferentie bedankte premier Netanyahu de stafchef Eizenkot voor de succesvolle leiding van de operatie in het noorden (foto: Noam Revkin Fenton/Flash90).

'Nog maar twee weken geleden heb ik u gezegd dat we geduldig en stil moeten zijn om de veiligheid van Israël te garanderen. Ik zei ook dat er veel meer is dan het oog kan zien. En wat u nu ziet is slechts een klein deel van het totale beeld van de acties die voor de veiligheid van Israël op alle gebieden worden ondernomen,' vervolgde Netanyahu.

Stafchef Eizenkot zei ook over de operatie: 'De operatie zal enkele weken duren en zal worden geleid door de commandant van het noordelijke commando, generaal-majoor Yoel Stick. Hij zei ook dat de operatie al op 17 november door het kabinet was goedgekeurd. De operatie zou zijn begonnen voordat de tunnels operationeel konden worden.

Wat een mogelijke reactie op de Israëlische operatie tegen de tunnels betreft, wordt er momenteel van uitgegaan dat Hezbollah zich voorlopig zal inhouden en zal afzien van raketaanvallen. Toch is het Israëlische leger op elk scenario voorbereid. Hezbollah heeft een zware klap gehad, haar leider Nasrallah is geschokt, zei Israëlische minister van Inlichtingen Israel Katz in een interview met het nieuwsportaal Ynet. Hezbollah heeft niet geweten dat Israël van de tunnels wist. Het doel van de tunnels was een invasie van Hezbollah-terroristen in Galilea. Deze dreiging was nu verhinderd, zei de minister.

In deze video over de Operatie Noordelijk Schild wordt fijntjes gewezen op het falen van de VN-troepenmacht UNIFIL, om het zuiden van Libanon te ontwapenen.

Deze video geeft een beeld van Israëls verdediging tegen de ondergrondse activiteiten van Hezbollah in de afgelopen jaren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.