Groeten uit Israël: Met de trein sneller naar huis

woensdag 5 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteren is het eindelijk gebeurd. Ik wachtte daar al zo lang op. Ik was al zo vaak van plan het te doen, maar telkens is er dan weer wat tussen gekomen. Maar gisteren was het dan eindelijk zover. Toen ik ’s middags het redactiegebouw verliet, wierp ik een blik op de navigatie-app van mijn mobieltje om de verkeers­situatie te bekijken. Want vanaf het begin van het Chanoekafeest zijn de wegen in Jeruzalem ’s middags erg vol. Afgelopen zondag had mijn bus 40 minuten nodig om de stad te verlaten. En daar had ik gisteren geen zin meer in. Ik zag dat er voor de uitrit van de stad weer een grote file aan het ontstaan was. 'Dat is de gelegenheid', vond ik, en ik begin in de richting van het nieuwe spoorstation van Jeruzalem te lopen.

De beslissing was dus genomen. Ik wilde voor het eerst met de trein naar huis rijden, ook al moet ik daarvoor bij de luchthaven overstappen en volgens de dienstregeling ongeveer 25 minuten op de trein naar Modi’in wachten. 'Hoofdzaak is: Jeruzalem uitkomen', was mijn motto. De trein zou om 16.30 uur vertrekken. Toen ik op het station kwam, was het al 16.20 uur. Ik had gelezen dat je minstens 10 minuten nodig hebt om het 80 meter onder de grond liggende perron te bereiken. Ik moest dus haast maken. Eerst ging ik met mijn Rav-Kav-kaart (Israëlische OV-chipkaart) naar een van de kaartjes­automaten om de kaart te laden voor de rit. Alle ritten vanuit Jeruzalem zijn momenteel nog gratis, maar de rit moet wel op de kaart zijn opgeslagen. En toen, nadat ik mijn tas en mijn inkopen van de markt in de doorlicht-machine had geduwd, begon mijn race naar beneden. Ik kwam bij een enorm lange roltrap, ik rende de roltrap af, om bij de volgende oneindig lang lopende roltrap te komen. Ik rende door. Intussen werd mijn trein al aangekondigd. Ik had nog ongeveer 4 minuten. Ik rende op een derde roltrap af. 'Kont daar nooit een einde aan?' vroeg ik me af en ik rende door, mijn blik op de traptreden geconcentreerd. En toen zag ik hem, de trein. Ik had nog één minuut. In totaal duurde mijn afdaling naar het perron 'slechts' 5 minuten. Ik denk niet dat het veel sneller kan. Ik zicht een zitplaats en ontspande me. De rit begon.

De trein van Jeruzalem naar de luchthaven (Foto’s: Dov Eilon)

Het was een heel prettige rit. Geen geschok, zoals in de bus, en je had heel veel ruimte. De elektrische trein reed rustig door de eerste lange tunnel. Toen we de tunnel uitkwamen, kon ik de uitrit van Jeruzalem zien met al die auto’s die in een file stonden. Ik was tevreden. Files zullen me vanaf nu minder interesseren.

Blik vanuit de trein

Het grootste deel van de tijd reden we in de tunnel. Pas bij Modi’in waren we weer buiten. Vervolgens kwamen we na ongeveer 23 minuten op de luchthaven aan. Ik bereidde me erop voor dat ik 25 minuten op mijn aansluitende trein zou moeten wachten. Dat was het enige waar ik me aan ergerde, de treinen zouden op elkaar afgestemd moeten zijn. Toen ik dan uit de trein stapte, zag ik dat de trein ertegenover nog niet vertrokken was. Het was 16.55 uur, en die trein had volgens de dienstregeling om 16.49 uur moeten vertrekken.

Toen ik, heel verrast, in die trein stapte, vroeg ik enkele passagiers of dat altijd zo was. Mij werd verteld dat deze trein altijd op de trein uit Jeruzalem wacht. Ik was enthousiast. Om even na 17.10 uur kwam ik op het station in Modi’in aan. De hele rit van Jeruzalem naar Modi’in heeft maar 40 minuten geduurd. Sneller rijdt de bus ’s middags ook niet, maar alleen wanneer er geen files zijn.
Zo kwam ik heel tevreden thuis, alsof ik met de bus was gekomen. En toen werd het tijd om de derde Chanoeka-kaars aan te steken.

En nu nog het weer voor vandaag in Israël: Het wordt winters. Gedeeltelijk bewolkt, met een verdere daling van de temperaturen, die voor het jaargetijde wat aan de lage kant zijn. Aan de noordelijke kustvlakte hier en daar een regenbui, die met wat onweer gepaard kan gaan. De komende nacht zo nu en dan een regenbui met onweer in alle regio’s, maar vooral aan de kust, waar overstromingen kunnen ontstaan. In de wadi’s in het zuiden en oosten gevaar voor overstromingen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,655 meter onder de zeespiegel.

Een ander soort tunnels werd in het nieuws genoemd, terwijl ik op mijn treinreis door verschillende tunnels reed. Zoals gisteren gemeld, is het Israëlische leger in het noorden begonnen met het lokaliseren van zogenaamde aanvalstunnels van Hezbollah. We zullen u natuurlijk ook vandaag weer over alle belangrijke gebeurtenissen hier in Israël informeren. Blijft u ons trouw volgen.

Maar ik hoop dat er alleen maar positieve berichten zullen zijn. We zijn tevreden met een normale dag. Zo wens ik u ook een prettige en kalme woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.