Iran mobiliseert moslims aan noordgrens van Israël

dinsdag 4 december 2018 |  Redactie Israel Today
Zuid-Libanon is helemaal klaar voor Irans plan om Israël van de kaart te vegen. Nu Syrië nog. Maar daar wordt hard aan gewerkt vlakbij de grens van Israël.

Uit Syrische bronnen is via nieuwsdienst ‘Netziv.net’ bekendgemaakt dat Hezbollah een directe opdracht uit Iran heeft ontvangen om Syrische burgers te rekruteren. Bij de uitvoering van die opdracht richt Hezbollah (Partij van God) zich op de omgeving van Quneitra en Dara’a, aan de grens met Israël op de Golan Hoogvlakte.

Maar hoe is het mogelijk dat deze sjiitische terreurorganisatie in dienst van de regering van Iran, de overwegend soenitische burgers in het zuiden kan rekruteren? Op die vraag is maar één antwoord: geld. Volgens Syrische bronnen biedt Hezbollah een salaris aan van 250 tot 350 dollar per maand als ze voor de organisatie gaan werken. Dit bedrag is een fortuin voor de mensen die in deze verwoeste gebieden wonen, en bovendien veel meer dan wat het Syrische leger betaalt. Veel Syriërs denken op dit moment geen andere keus te hebben dan zich aan Hezbollah te ‘verkopen’, net als de vele arme Palestijnen die zichzelf opblazen in dienst van Hamas, omdat dat de enige manier lijkt te zijn om financiële stabiliteit te geven aan de achtergebleven families.

Als Hezbollah erin slaagt genoeg nieuwe mannen te rekruteren in Zuid- Syrië, zal Iran de macht in dat gebied overnemen en een nieuw front hebben in de strijd tegen Israël. Dit is in tegenspraak met de Russische belofte om jihadisten weg te houden van de grens. Betrouwbare bronnen schatten dat Hezbollah, en dus Iran, nu al tweeduizend nieuwe strijders heeft opgeleid in het zuiden van Syrië.

Dit artikel verscheen in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.