Operatie 'Noordelijk Schild' tegen Hezbollah-tunnels

dinsdag 4 december 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger is maandagavond begonnen met Operatie Noordelijk Schild. De operatie beoogt het lokaliseren en neutraliseren van door Hezbollah gegraven grens­overschrij­dende aanvals­tunnels. Een eerste tunnel is inmiddels gevonden.

Een speciale eenheid van het Noordelijk Commando houdt zich sinds 2014, in samenwerking met de inlichtingendienst, bezig met de dreiging van tunnels in het noorden en heeft het tunnelproject van Hezbollah zeer uitgebreid bestudeerd. Nu is begonnen met het opsporen van de tunnels om ze dan te neutraliseren.

In de afgelopen jaren heeft het Israëlische leger een speciaal verdedigingsplan voor de grens in het noorden ontwikkeld, waaronder de bouw van een veilig­heids­muur, een 'defensief hindernisproject' waarbij kliffen worden opgebouwd en begroeiing wordt verwijderd. Het doel van het plan is om te voorkomen dat de vijand zijn aanvalsplan uitvoert, en zijn mogelijkheden te beperken.

'Het graven van grens­over­schrijdende aanvals­tunnels, die door het leger zijn opgespoord voordat ze operationeel waren en een onmiddellijke bedreiging zouden vormen voor de veiligheid van Israëlische burgers, is een flagrante en ernstige schending van de Israëlische soevereiniteit', aldus een woordvoerder van het Israëlische leger. 'Hezbollah, de terreurorganisatie die verantwoordelijk is voor het graven van de aanvalstunnels, zet haar door Iran gesteunde en gefinancierde activiteiten voort om haar terreurinfrastructuur tegen Israëlische burgers verder uit te bouwen.'

De woordvoerder verklaarde verder, dat het Israëlische leger zijn aanwezigheid en paraatheid in het Noordelijke Commando heeft verbeterd en op verschillende scenario's is voorbereid. Een aantal gebieden, grenzend aan het veiligheidshek, is uitgeroepen tot gesloten militaire zone. De inwoners van het noorden konden hun dagelijks leven echter gewoon voortzetten. De voorzitters van districten en gemeenten waren geïnformeerd over de operatie en zullen op de hoogte gehouden worden.

IDF ontdekt en vernielt Hezbollah tunnel

IDF-troepen lokaliseerden dinsdagochtend een grensoverschrijdende aanvalstunnel in het Libanese zuidelijke gebied bij Kafr Kela. Op dit ogenblik voert IDF een operationeel proces uit om de tunnel te neutraliseren, zei een legerwoordvoerder dinsdag.

De tunnel begint in het zuidelijke gedeelte van de Libanese stad Kafr Kela (zie kaart). De tunnel komt ondergronds op Israëlisch grondgebied en is naar verwachting gegraven voor gebruik in een komende terreuraanval op Israëlische doelen.

'De terreurorganisatie Hezbollah, die voor het graven van de grensoverschrijdende aanvalstunnels verantwoordelijk is, zet zijn activiteit voort, die wordt gesteund en gefinancierd door Iran, om zijn terroristische infrastructuur tegen Israëlische burgers op te bouwen,' zei een IDF-woordvoerder.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.