VN wijst weer Joodse band met Jeruzalem af

dinsdag 4 december 2018 |  Redactie Israel Today
Een stemming door de Algemene Vergadering van de VN, gepland voor donderdag, over een resolutie waarin de terreurorganisatie Hamas wordt veroordeeld voor haar raketaanvallen op Israël, wordt met enige spanning verwacht.

Afbeelding: Joden biddend bij de Westelijke Muur, Pesach 2017 (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

Zoals reeds gemeld, zijn de VS en Israël erin geslaagd de steun van alle 28 lidstaten van de Europese Unie te verkrijgen. Je zou kunnen denken dat de houding van de VN ten opzichte van de Joodse Staat is veranderd. Maar dit weekeinde heeft de Algemene Vergadering van de VN opnieuw laten zien dat – ondanks de ononderbroken inspanningen van Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties die aan het eind van het jaar vertrekt - er nog een lange weg te gaan is voordat de houding ten opzichte van Israël verandert, als dat al gebeurt.

In het weekeinde waren er weer anti-Israëlische besluiten tijdens de stemmingen in de Algemene Vergadering van de VN, waarbij een band van het Joodse volk met Jeruzalem opnieuw werd afgewezen. En dat met een zeer grote meerderheid. In een resolutie over Jeruzalem werd de Tempelberg uitsluitend aangeduid met de Arabische naam 'Haram al-Sharif'. De resolutie stelt dat onder Israëlisch bestuur in Jeruzalem de vrijheid van godsdienst wordt beperkt. 148 staten stemden ermee in, 11 stemden tegen en nog eens 14 onthielden zich van stemming.

In feite zijn het juist de Joden die beperkt zijn in de vrije uitoefening van hun godsdienst. Hoewel de Tempelberg heilig is voor zowel de islam als het Jodendom, mogen daar alleen moslims vrijelijk bidden, terwijl Joden alleen de berg mogen bezoeken, maar bidden is ten strengste verboden.

Andere anti-Israëlische besluiten van afgelopen weekeinde hadden betrekking op de 'Syrische Golan', een 'Afdeling voor Palestijnse rechten in het VN-secretariaat' en een 'vreedzame oplossing van de Palestijnse kwestie'. Alle resoluties zijn met een vergelijkbare grote meerderheid aangenomen.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon in een toespraak tot de Algemene Vergadering op de dag van de jaarlijkse vergadering en anti-Israëlische resoluties.

Nu is het de vraag of de VS succes zullen hebben met de stemming over een resolutie, waarin Hamas wordt veroordeeld. Het zou de eerste keer zijn dat Hamas in een VN-resolutie wordt veroordeeld. Het heeft echter slechts een symbolische waarde, aangezien het niet bindend is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.