Groeten uit Israël: Chanoekah-festval, een dure zaak

dinsdag 4 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De titelfoto van vandaag komt van een ballonnenparade, die gisteren hier in Jeruzalem plaatsvond en waarbij men met enorme ballonnen door de straten trok. De parade werd georganiseerd door het Ministerie voor Diasporazaken. De parade had als motto: Tezamen: Marcheren met het Wereldwijde Jodendom. Dit moest de band tussen alle Joden ter wereld benadrukken. De parade was geïnspireerd op Macy’s Thanksgiving Day Parade in New York. In totaal zouden er 6000 mensen aan hebben meegedaan. We zullen zien of deze parade een onderdeel van de Chanoekah-traditie gaat worden.

Vandaag kan onze zoon weer uitslapen, want alweer begint hier een schoolvakantie. Ditmaal is dat natuurlijk de Chanoekah-vakantie. Tot volgende dinsdag kunnen we naar de vakantie-routine omschakelen. Althans, voor ons speelt dat nauwelijks nog mee, want onze jongste zoon is bijna 18 jaar en zit in de klas 12, de hoogste klas. Hij heeft ons niet meer nodig om zijn vakantie in te vullen. Maar bij ouders met jongere kinderen is dat heel anders. Die moeten er nu weer voor zorgen dat de kinderen niet alleen zijn, want ouders hebben, zoals bekend, minder vakantiedagen dan scholieren.

Om dit probleem op zijn minst gedeeltelijk op te lossen, biedt de Staat de zogenaamde 'vrije-dagenschool' aan. Overigens alleen voor scholieren tot de derde klas. Voor een symbolische prijs kunnen de kinderen ook op de feestdagen op school of kleuterschool komen, waar ze dan een afwisselend programma krijgen. Maar dat helpt alleen ouders van kleinere kinderen. Toen onze kinderen nog klein waren, had je zoiets niet, zoals zoveel dingen. Wij mochten destijds ook voor de kleuterschool nog stevig in de portemonnee grijpen, wat tegenwoordig gelukkig niet meer hoeft.

Chanoekah is een heel bijzonder feest. Het is het feest van de festivals, voorstellingen voor kinderen. Dat was altijd al zo. De week van Chanoekah is de week van de kindervoorstellingen, de sprookjes, musicals, liederenfestivals. Bijna een heel jaar lang worden deze festivals voorbereid. Het bij ons populaire festival met Chanoeka is het zogenaamde Festigal, waaraan altijd de meest geliefde sterren meewerken. Ik kan me nog heel goed de tijd herinneren toen we met onze toen nog kleine kinderen naar de jaarlijkse Chanoekah-voorstellingen gingen. Je moest bij minstens één van de voorstellingen geweest zijn, dat was de standaard.

Clip voor het Festigal 2018

Deze festivals zijn helaas geen goedkope zaak. Ze zijn een vast bestanddeel van het jaarlijkse „Chanoekah­budget” van een gezin. Gelukkig worden veel tickets op werkplekken en door personeels­raden voor een lagere prijs verkocht. Voor wie deze mogelijkheid niet heeft, wordt een bezoek aan het Festigal een uiterst dure zaak. De tickets voor het Festigal kosten nu zo rond de 170 shekel (ca. € 40), andere voorstellingen kunnen iets goedkoper zijn. Voor een gezin kan het dus heel duur worden. Maar je wilt de kinderen toch ook wat bieden.

En dat is nog niet alles. Vanmorgen vroeg hoorde ik op de radio een bericht over de prijzen voor dranken en kleine snacks, die bij de voorstellingen worden aangeboden. Volgens dat bericht zou een soefganiah, het klassieke Chanoekah­gebak, op het festival het lieve sommetje van 15 shekel (€ 3,50) kosten. In de supermarkt bedraagt de prijs ongeveer 15 shekel (€ 0,70). Op de radio werd dit schandalig genoemd. En slechts enkele minuten later meldde de organisator zich, dat men de prijs voor een soefganiah nu naar 10 shekel heeft laten zakken. Nou, bedankt hoor, dat is ook niet goedkoop. En als u denkt dat dat het was, dan vergist u zich. Want pas na de voorstelling en na de pauze met de dure dranken, soefganiot of zelfs een hot dog voor een onbenullige 30 shekel (7 euro) – ja, u leest het goed – pas dan begint de 'lol' voor de ouders pas echt.

Ik kan het me nog zo goed herinneren, een echte spitsroedenloop tussen alle mogelijke stands bij de uitgang, die door hun aanbod van goedkoop speelgoed, herinnerings-dvd’s van het festival, suikerspinnen, ballonnen, bagels, dranken, enzovoort, geen kinderhart met rust lieten. Ik probeerde destijds altijd zo snel mogelijk door die gang van de verlokkingen te komen zonder er teveel shekels achter te laten. Anderzijds wil je je kind ook niet teleurstellen. Thuis kwam dat glanzende of knipperende speelgoed dan meestal in de grote speelgoedkist, waar het speelgoed van eerdere jaren aantrof. Pas toen we naar Modi’in verhuisden, hebben we afscheid genomen van al dat spul.

Maar ik wil ook niet alles slecht voorstellen. Wat het is niet zo dat wij als ouders geen plezier hadden van die voorstellingen. Dat hadden we meestal wel. We zijn ook niet altijd naar het Festigal gegaan. Soms was het een leuk kindersprookje, een ballet of een kinderconcert. Eigenlijk was het een toch een mooie tijd. Afgezien van de suikerspinnen en het glimmende speelgoed.

En nu ben ik u nog het weerbericht voor vandaag in Israël verschuldigd. Gedeeltelijk bewolkt, met een daling van de temperaturen. Tot in de middag kunnen in het noorden en aan de kust hier en daar regen- of onweersbui vallen. De volgende maximum­teperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,655 meter onder de zeespiegel.

Gisteravond hebben we de tweede Chanoeka-kaars aangestoken. Ik wens u een prettige en rustige dinsdag toe. Zoals altijd vindt u hier later actueel nieuws uit Israël. Blijft u ons trouw. Het ga u goed.

Tweede Chanoeka-kaars. De kaars in het midden is de 'dienaar', waarmee de andere kaarsen worden aangestoken. (foto: Dov Eilon)

Shalom vanuit Jeruzalem!Rabbi, de kinderen maken plannen voor een chanoekahspel, en ze willen het echt modern maken.
Aan het eind van het spel worden Juda en de Maccabeeën beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.