Hamas-rechtbank veroordeelt zes Palestijnen ter dood

maandag 3 december 2018 |  Redactie Israel Today
Een Hamas-rechtbank in Gaza heeft deze maandag 13 vonnissen uitgesproken tegen Palestijnen die beschuldigd worden van collaboratie met Israël. Zes van de straffen zijn doodvonnissen. De veroordeelden zullen worden opgehangen.

Afbeelding: Militante Hamas-terroristen (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

De vonnissen zijn een 'duidelijke boodschap aan de collaborateurs met de bezetting dat dit (doodstraf of lange jaren van hard werken) hun lot is', aldus de minister van Binnenlandse Zaken van Hamas, Iyad al-Bazm in een persconferentie. 'De collaborateurs moeten begrijpen dat de bezetting (Israël) hen niet kan beschermen', aldus de minister.

De veroordeelden werden schuldig bevonden aan samenwerking met Israël. Ze zouden onder andere gevoelige informatie over de beveiliging hebben verstrekt. Een van de ter dood veroordeelde Palestijnen heeft land gehuurd en ter beschikking gesteld aan de Israëlische troepen en zou hebben geholpen bij het opzetten van elektronische bewakingssystemen in de Gazastrook.

Onder de ter dood veroordeelden is naar verluidt een vrouw, die haar neefje zou hebben aangemoedigd om samen te werken met de Israëlische geheime dienst. Het doodvonnis werd uitgesproken in afwezigheid van de vrouw.

Doodvonnissen tegen Palestijnen die beschuldigd worden van samenwerking met Israël zijn niets nieuws in Gaza. Niet minder dan 18 Palestijnen werden tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014 geëxecuteerd. Zeven van hen werden in het openbaar doodgeschoten in Gaza.

Bericht over executies van Hamas in 2014.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.