Politie adviseert tot aanklacht tegen Netanyahu

maandag 3 december 2018 |  Redactie Israel Today
In de zaak bekend als 'Dossier 4000', waarin premier Benjamin Netanyahu ervan wordt beschuldigd de telefoon­maatschappij Bezeq voordelen te hebben beloofd in ruil voor positieve berichtgeving via het tot Bezeq behorende nieuwsportaal Walla, publiceerde de politie gisteren zijn aanbeveling om een aanklacht in te dienen tegen het echtpaar Netanyahu en de eigenaar van Bezeq en andere managers van het bedrijf.

Afbeelding: Premier Benjamin Netanyahu gisteren tijdens zijn toespraak tot de partij-aanhangers in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

'De belangrijkste verdenking is dat de premier steekpenningen heeft aangenomen en in een belangenconflict heeft gehandeld, door in te grijpen en te handelen in regelgevende beslissingen ten gunste van Sha'ul Elovitch en de Bezeq-groep, terwijl hij tegelijkertijd direct en indirect inmenging in de inhoud van Walla eiste op een manier waar hij voordeel bij zou hebben', aldus de politie in een gezamenlijke verklaring met de Israëlische Effecten Autoriteit, die ook had deelgenomen aan het negen maanden durende onderzoek.

Premier Netanyahu regeerde gisteren tijdens een evenement van de Likoedpartij ter gelegenheid van het ontsteken van de eerste Chanoekah kaars op aanbeveling van de Israëlische politie. 'De heksenjacht tegen ons gaat door', zei hij tegen aanhangers van zijn partij. De onderzoeken zouden bevooroordeeld en 'vanaf het begin verdraaid' zijn geweest. En dat al een jaar, nog voor het onderzoek was begonnen, beschuldigde hij de politie.

De beschuldigingen zijn ongegrond is en de waarheid zal aan het licht komen, vervolgde hij. 'Chanoekah symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis. Het licht zal altijd winnen'.

Hij zei verder dat Chanoekah een feest van wonderen is. 'Hoe komt het dat de politie haar aanbevelingen uitgerekend op de allerlaatste dag van de vertrekkende politiechef publiceert? Wat kan ik daarover zeggen? Een echt Chanoekah wonder. Wat een geschenk dat ze ons voor het feest hebben gegeven,' zei hij, op een met sarcasme doordrenkte toon, die door zijn optimistische volgelingen met gejubel werd begeleid.

Hij reageerde vervolgens op de beschuldigingen, zoals de vermeende positieve berichtgeving over hem door het nieuwsportaal Walla. ''Wat denk je dat ik heb gekregen? Ik zal jullie vertellen wat ik heb gekregen: Ik heb verschrikkelijke berichtgeving gekregen. Walla is een links portaal dat negatief over mij bericht en dat al jaren doet, vooral voor de laatste verkiezingen.'

Netanyahu zei dat hij er niet door verrast was, dat de aanbeveling tegen hem was gepubliceerd, of over het tijdstip, de laatste dag van de vertrekkende politiechef Roni Alsheikh, die hij ervan beschuldigde een campagne tegen hem te hebben gevoerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.