Groeten uit Israël: Chanoekiah-foto's op Facebook

maandag 3 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Hoewel het weerbericht voor vandaag over een lichte temperatuur­stijging spreekt, had ik het koud toen ik vanochtend vroeg in Jeruzalem uit de bus stapte. Zelfs zo koud, dat ik stopte om mijn trui aan te trekken dei ik gelukkig in mijn tas had. De kou die ik voelde zou door de bewolkte lucht kunnen komen, die de zon niet de kans biedt om met zijn stralen voor wat warmte te zorgen. Als u nu het weerbericht leest, zult u bij een blik op de voorspelde maximum­temperaturen vast glimlachen en u afvragen waarom ik überhaupt over 'kou' kan spreken.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt, met een verdere lichte temperatuurstijging. Harde oostenwind in de bergen in het noorden. Tegen de avond kunnen het in het noordoosten hier en daar regenbuien ontstaan, die zich de komende nacht naar de kust zullen uitbreiden, waar dan hier en daar een onweer kan ontstaan.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be'er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,65 meter onder de zeespiegel.

Dus op dit moment zou ik bijna zeggen dat het weerbericht fout is, maar dat kan komen doordat het nog betrekkelijk vroeg is. De 24 graden die vandaag in Modi’in worden verwacht, zijn toch nog best zomerse temperaturen. Desondanks heb ik het nog steeds koud.

Gisteren kwam ik met een flinke vertraging thuis. Oorzaak was een van de grootste verkeersopstoppingen die ik ooit in Jeruzalem heb gezien. Alle wegen in de buurt van de uitrit uit de stad, om het congrescentrum en het station heen, zaten vol met auto’s. Ze stonden stil, op de kruisingen stonden ze vast doordat iedereen nog even wilde proberen erdoor te komen, zonder daarbij met andere verkeersdeelnemers rekening te houden. De mens gedroeg zich weer naar zijn natuurlijke instinct: overleven, alleen dat leek nu belangrijk te zijn. Deze verstopping te overleven en steeds de ander net voor te zijn.

Een lange weg naar huis. Verkeersopstoppingen gisteren Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Nadat onze bus bijna 30 minuten stil had gestaan, probeerde de chauffeur door een klein stukje omweg de stad uit te komen, wat hem ten slotte ook nog lukte. Zo waren we in plaats van de normale 30 minuten veel meer dan een uur onderweg. Als ik tijdig van deze mega-opstopping had geweten, zou ik de trein naar de luchthaven hebben genomen en vervolgens op de trein nar Modi’in zijn overgestapt. Bij opstoppingen als gisteren is het goed om met de nieuwe spoorverbinding de stad uit te komen. Voortaan zal ik me op tijd op de hoogte stellen van de verkeerssituatie. De oorzaak van de opstopping ben ik niet te weten gekomen. Vaak is een klein ongelukje met wat blikschade daar genoeg voor.

Tijdens de lange busrit heb ik me bezig gehouden met het lezen van Facebookberichten, Veel van mijn 'Facebookvrienden' presenteren daar hun chanoekiah met de eerste kaars, die ze net hebben aangestoken. Ik gebruikte de tijd om enkele chanoekah-wensen naar kennissen te sturen. Toen ik dan eindelijk uit de bus stapte, was ik in totale chanoekah-stemming en kocht ik onderweg nog een paar soefganiot.

Thuis wachtte onze dochter al, die voor een dag naar huis was gekomen. Zo konden we met zijn vieren de eerste kaars aansteken. Onze oudste zoon woont immers in Tel Aviv, daar wennen we aan. Aan het eind heb ik me zelfs nog een soefgania veroorloofd. Ik had kleine soefganiot gekocht.

De eerste chanoekah-kaars en soefganiot, oliebollen gevuld met jam. (Foto: Dov Eilon)

Ook vandaag heb ik me verre gehouden van politieke onderwerpen. U kunt over alles wat vandaag hier in Israël belangrijk is, later in onze dagelijkse nieuwsberichten lezen. Saai is het hier nooit, in alle opzichten. Ik wens u een prettige nieuwe werkweek. Vanavond steken wij ook de tweede kaars aan. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.