Hamas vreest veroordeling door de VN

zondag 2 december 2018 |  Redactie Israel Today
De terreurorganisatie Hamas heeft Palestijnse Arabische organisaties opgeroepen om samen met haar op te treden tegen een mogelijke veroordeling door de Algemene Vergadering van de VN. Een resolutie van de VS, waarin de raketaanvallen van Hamas op Israël worden veroordeeld en wordt opgeroepen een einde te maken aan het geweld, wordt donderdag in het hoofdkwartier van de VN in stemming gebracht.

Afbeelding: Een stemming bij de Algemene Vergadering van de VN (Archieffoto: Amir Levy/Flash90)

De Verenigde Staten zijn erin geslaagd alle 28 lidstaten van de Europese Unie ervan te overtuigen de resolutie te steunen, nadat er nog andere relevante VN-resoluties waren toegevoegd, die echter niet verwijzen naar een mogelijke tweestatenoplossing.

De delegatie, onder leiding van de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, die aan het eind van het jaar terugtreedt, verklaarde dat het bij de resolutie niet gaat om steun aan een bepaald vredesplan. Elk land zou daarom voor of tegen de activiteiten van Hamas en andere militante groeperingen, zoals de Islamitische Jihad, kunnen stemmen, legde de Amerikaanse delegatie uit.

'Als de Verenigde Naties deze resolutie niet aannemen, heeft zij niet het recht om deel te nemen aan de discussie over vrede', vervolgde de delegatie.

Hamas probeert nu de stemming over de te veroordelen resolutie te dwarsbomen. Vorige week al wendde Hamas-leider Ismail Haniye zich tot de Algemene Vergadering in een brief, waarin hij zich beklaagde over de geplande stemming. Het internationale recht zou het aan Palestijnse organisaties toestaan om op alle mogelijke manieren tegen Israël te strijden totdat 'Palestina van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee' is bevrijd.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon ziet de stemming van donderdag als een historische gelegenheid om Hamas te veroordelen. 'Ieder land, dat tegen de veroordeling van Hamas stemt, moet zich later niet tot de Verenigde Naties wenden, wanneer het slachtoffer van een terreuraanval is geworden,' zei Danon op de jaarlijkse IAC conferentie, die momenteel in Miami, Florida plaatsvindt.

'We hebben met ambassadeurs over de hele wereld gesproken en het belang van hun steun uitgelegd', vervolgt Danon. 'We hebben in de Verenigde Naties brede overeenstemming bereikt wat Hamas betreft, en dat is een groot succes voor ons.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.