Wapens per vliegtuig naar Hezbollah na aanval in Syrië

zondag 2 december 2018 |  Redactie Israel Today
Iran hoopte ongetwijfeld dat de introductie van geavanceerde Russische luchtafweersystemen in Syrië verdere Israëlische luchtaanvallen op zijn installaties in het door oorlog verscheurde land zou afschrikken.

Maar de massale explosies bij wapensdepots van Iran en Hezbollah in Syrië donderdagnachts werden door Arabische media en Syrische ambtenaren toegeschreven aan de Israëlische luchtmacht. Israël weigerde om commentaar te geven, zoals het meestal doet, maar lokale en internationale media hebben de operatie geprezen als een zeldzame uitzondering op de nieuwe Russische gevechtsregels in Syrië. Arabische media beweerden dat Israël een vliegtuig verloor bij de aanval. Israël benadrukt dat dit niet het geval is.

Dat is echter allemaal niet van belang, nu er berichten zijn dat Iran wapens aan Hezbollah was gaan leveren via de operationele basis van de terroristische milities in het aangrenzende Libanon.

De luchtaanvallen van Israël in Syrië in de afgelopen jaren moesten Iran verhinderen om een militaire voet aan de grond te krijgen in Syrië, en om Hezbollah te voorzien van de soorten wapens die het machts­evenwicht zouden verschuiven.

Deze week vernam Israël, dat het leger van Iran rechtstreeks over Irak en Syrië naar Beiroet vloog en rechtstreeks Hezbollah in zijn thuisland bevoorraadde. Het afsnijden van deze nieuwe aanvoerroute zou luchtaanvallen op Libanon vereisen, waar Israël terughoudend tegenover staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.