Groeten uit Israël: Modi'in, oorsprong van Chanoekah

Sunday, December 02, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vandaag ben ik op winterse wijze van huis vertrokken, nadat ik op mijn mobieltje de weerberichten voor Jeruzalem had bekeken. De temperatuur bedroeg 11 graden en zou ’s middags tot rond de 19 graden oplopen. Dan moet de trui mee, bedacht ik, althans vanochtend. Daar ik vandaag wat later dan anders van huis ben vertrokken, scheen inmiddels de zon en was het plotseling echt warm. Goed dat ik nog plaats in mijn tas over heb; ik had mijn trui thuis kunnen laten. Van de regen, die zich vrijdag even had gemeld, is geen spoor meer te vinden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. ’s Ochtends stevige oostenwind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat nu op 214,64 meter onder de zeespiegel.

Vanavond is het weer zover, we zullen dan de eerste kaars op onze chanoekah­kandelaar aansteken. Ja, vanavond begint Chanoekah, het lichtjesfeest, een feest dat me bijzonder lief is, niet alleen maar vanwege de heerlijke soefganiot. Vrijdag vertelde ik u al over de bijzondere stemming met Chanoekah. Juist in mijn stad, Modi’in, wordt je, als je door de stad rijdt, regelmatig aan Chanoekah herinnerd. ’s Ochtends rijd ik op de 'Sderot HaHashmonaim', de Hasmoneeër-boulevard. Mijn bus verlaat dan de 'Rechov Dam HaMaccabim', ofwel de 'Straat van het Maccabeeërbloed' – wat een naam! Dan gaan we nog langs 'Maccabim', een in 1985 ontstaan dorp, dat tegenwoordig samen met Re’oet en Modi’in de stad Modi’in-Maccabim-Re’oet vormt. Ook de weg genaamd 'Jehoeda de Maccabeeër' ('Rehov Jehuda Hamaccabi') is vlakbij ons. En rondom Modi’in heb je nog de dorpen 'Hashmona'im' en 'Matityahu

Zodoende is 'mijn' stad DE stad, als het om Chanoekah en de geschiedenis van de Maccabeeën-opstand gaat. En dan heb ik nog een straat vergeten, die vlakbij ons ligt, de 'Jehoedastraat'. In Modi’in de kaarsen aansteken is dus iets heel bijzonders.

Wie heeft er nog een Chanoekah-kandelaar nodig? Op weg naar de redactie, vanochtend vroeg.

De chanoekia en de kaarsen hebben we al klaargezet. Voor vanavond ontbreken nu alleen maar een paar soefganiot. Maar ik wil er echt maar weinig van proberen. Niet zo makkelijk. En dan kan de avond beginnen. We zullen dan de eerste kaars aansteken, er misschien ook een lied bij zingen en gezellig bij elkaar zitten. Ook onze dochter zou deze dag bij ons zijn.

Aansteken van de chanoekah-kaarsen, zo doe je dat

En nu wens ik u een prettige zondag en vooral een mooie eerste advent. Ook u steekt vandaag een kaars aan. Nu wordt het tijd ons met het actuele nieuws bezig te houden, de nieuwe week is begonnen. Ik hoop dat het een rustige en vreedzame week wordt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.