Video van de dag: De grootste Chanoekah hits

zondag 2 december 2018 |  Redactie Israel Today
Vanavond wordt de eerste kaars aangestoken van Chanoekah, ook wel het lichtfeest genoemd. Het is de jaarlijkse viering van de herinwijding van de Tempel na de opstand van de Hasmoneeën, in het jaar 164 BCE.

Volgens de traditie werd in de Tempel slechts een kan olie aangetroffen, die ritueel rein was om de olielampen van de menorah in de Tempel aan te steken. Hoewel de olie voor slechts één dag voldoende was, ontstaken de Hasmoneeën de menorah toch. Wonderlijk, de olielampen bleven acht dagen branden, tot nieuw bereide olie beschikbaar was.

De video van vandaag moet u in de juiste Chanoekah stemming brengen. Het rabbinaatskoor van het Israëlische leger zingt een selectie van Chanoekah liederen. Misschien kent u al een of twee liederen. De gezongen liederen zijn Yeme hachanoekah (de dagen van Chanoekah), Sevivon sov, sov, sov (tolleje draai), Kad katan (Klein kruikje).
Chanoeka Sameach, vrolijk Chanoekah!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.