Ruth & Elliot Handler: de ‘ouders’ van Barbie en Ken

Friday, November 30, 2018 |  Dov Eilon
Joden, een zegen voor de wereld

De in 1916 in Denver geboren Ruth Marianna Mosko was de dochter van Joodse immigranten uit Polen. Ze trouwde met haar schoolvriend Elliot Handler, ook uit een Joods geslacht. Ze leerden elkaar kennen op een dansfeest van de jeugdbeweging van Bnei Brit.

Ruth en Elliot begonnen hun zakelijke carrière met de productie van kunststoffen meubels. Elliot had een zakenpartner, Harold Mattson, met wie hij het bedrijf ‘Mattel’ oprichtte. Het begon met de productie van plastic fotolijsten, en daarna brachten ze meubels voor poppenhuizen op de markt. Dat liep als een trein. Van lieverlee ging Mattel steeds meer speelgoed produceren. En zo groeide het bedrijf uit tot de op één na grootste speelgoedfabrikant ter wereld.

Het echtpaar Handler had twee kinderen, Barbara en Kenneth. Ruth zag hoe de kleine Barbara eindeloos speelde met aankleedpopjes van papier. Het meisje hield ervan een rollenspel met de popjes te spelen, maar de kleertjes vielen vaak van de figuurtjes af. Dat bracht moeder Ruth op het idee een aankleedpop met echte kleertjes te ontwerpen. Ze noemde deze pop Barbie, het koosnaampje van haar dochter. Als voorbeeld voor de pop had ze Lilli genomen, een Duitse stripfiguur. Later kocht Mattel ook de rechten van de makers van Lilli.

Barbie begon in 1959 aan haar opmars, maar werd pas na een verbetering en veel reclame een succes. Toen naast Barbie een vriend werd bedacht, kreeg die de naam van zoonlief Ken.

Ruth Handler overleed in 2002, Elliot werd 94 jaar en overleed in 2011.

Dit artikel verscheen in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.