Groeten uit Israël: Zondagavond begint Chanoekah

Friday, November 30, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En alweer is het vrijdag, er is alweer een week voorbij. En we nemen ook afscheid van de maand november. Wat gaat dat snel. Grappig dat juist ik daaraan denk. Ik ben immers in Duitsland geboren, en die advents­kalenders zijn op een of andere manier in mijn herinnering blijven hangen. Blijkbaar hebben we toch destijds die hele kerstsfeer meegekregen en meebeleefd. Vooral de kerstmarkt in mijn geboortestad vond ik prachtig, de geur van gebrande amandelen en Glühwein.

Zo, en nu maar snel terug naar het heden. Het is nu vrijdag, en zondag zullen we al de eerste kaars van onze Chanoekah­kandelaar aansteken. Ik had altijd gedacht dat Chanoekah en Kerst een soortgelijke sfeer hadden. Ik bedoel daarmee echt alleen de sfeer, de stemming. Zelfs enkele Chanoekah­liederen herinneren me aan de kerstliederen. En ook de kaars speelt in beide feesten een rol. In de kersttijd wordt op elke adventszondag de volgende kaars aangestoken; bij onze Chanoekah steken we in de week van het feest elke avond een volgende kaars aan. Trouwens, eigenlijk heeft elk christelijk feest een equivalent onder de Joodse feesten. Toch wel een teken dat alles hier 'bij ons' is begonnen, of hoe zal ik dat zeggen?

Daar schiet me te binnen dat ik nog geen kaarsen heb gekocht voor onze Chanoekahkandelaar, maar dat kan ik zondag ook nog wel doen. En nu we het toch over Chanoekah hebben, wil ik u een aardige video laten zien, die hier bij ons momenteel op internet de ronde doet. Het is een 'Chanoekah­versie' van het lied Boheemse Rapsodie van Queen. Ik vond het heel aardig.

Vandaag heb ik mijn zoon niet naar school gereden, zoals anders. Want vandaag zijn hier in onze buurt nogal wat wegen afgesloten. En dat heeft een aardige reden, want vandaag vindt hier in Modi’in de zogenaamde “Modi’in-loop 2018' plaats. Al heel vroeg in de ochtend startte de halve marathon. Nu zijn de andere afstanden aan de beurt. Terwijl ik deze zinnen schrijf, hoor ik hoe de lopers voor mijn tuin langslopen.

Modi’inloop voor de voordeur

Eigenlijk had deze loop al vorige vrijdag plaats zullen vinden, maar vanwege de zware regen is hij naar vandaag verplaatst. En vandaag is het weer ook aanzienlijk beter. Wel is het wat koeler geworden dan gisteren, maar de zon schijnt bij een voor het lopen aangename temperatuur van 18 graden. Rond de middag zou het zelfs nog wat warmer worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met daling van de temperatuur. Hier en daar een regenbui in het noorden en aan de kust. Ik het noorden kan ook hier en daar wat onweer voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat nog steeds op 214,645 meter onder de zeespiegel.

Nu moet ik eerst maar even wachten totdat de Modi’in-loop voorbij is. Pas dan kan ik nog even wat dingen halen. Het is tenslotte vrijdag en we willen morgen, op de shabbat, iets ontbreekt. Overigens zullen we morgen de Shabbat weer met zijn drieën vieren. Onze oudste zoon blijft vandaag in Tel Aviv, en onze dochter mag weer eens het weekeinde op de legerbasis doorbrengen. Maar we zullen haar vandaag kort bezoeken en haar daarbij ook wat lekkere dingen brengen.

En nu wens ik u een prettige en rustige vrijdag en een gezegende shabbat. Zoals u ziet, hebben we ook hier een heel normaal dagelijks leven. Ik hoop op een vreedzaam en rustig weekeinde, vooral ook in het zuiden van het land, waar het eindelijk weer groen wordt. Gisteren zei iemand op de radio dat we momenteel een van de meest rustige periodes in het land hebben. En zo moet het ook blijven. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.