Groeten uit Israël: Het stinkt weer in Jeruzalem

Thursday, November 29, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het stinkt weer hier in Jeruzalem. Nauwelijks was ik vanochtend vroeg uit de bus gestapt, of die sterke, weerzinwekkende stank kwam me tegemoet. We kennen dat hier in Jeruzalem helaas maar al te goed. Die lucht zal ons ook de komende dagen niet verlaten. Ik had geluk dat ik vandaag met een andere bus ben gekomen en daardoor niet in de directe nabijheid van het centrale busstation moest uitstappen, want daar stonk het nog extremer.

Ditmaal heeft deze stank me echter niet verrast, want gisteravond heb ik na lange tijd weer eens naar het avondnieuws op tv gekeken. En daar werd bericht over een nieuwe demonstratie van orthodoxe Joden van de zogenaamde 'Jeruzalemgroep' (Peleg Jerushalmi). Ook u zou deze groep kunnen kennen van vroegere nieuwsberichten. Het gaat hierbij om een relatief kleine maar zeer vastberaden groep orthodoxe Joden die tegen de militaire dienst demonstreren. Ze stonden onder leiding van de in februari overleden rabbijn Shmuel Auerbach.

Zij zijn ook niet bereid zich bij het rekruteringsbureau te melden om van de militaire dienst te worden vrijgesteld. Nee, ze willen niets met het leger te maken hebben. En als er dan een van hun mensen door de militaire politie wordt gearresteerd omdat hij de oproepbrieven heeft genegeerd, dan gaat deze Jeruzalemmer groep de straat op. Meestal wordt dan het verkeer voor een paar uur stilgelegd, want op de een of andere manier slaagt de politie er niet in om tegen hen op te komen. En dan wordt het stinkwater gebruikt. Maar ook dat interesseert de demonstranten helemaal niet. Ze kennen dat ritueel al.

Stinkwater naar de demonstranten, gisteren in Jeruzalem

Ik had het geluk dat ik gisteren een uur eerder uit Jeruzalem kon vertrekken. Dat kan namelijk sinds ik ’s ochtends voor het gemeentehuis van Modi’in parkeer en daardoor niet aan een bepaalde buslijn gebonden ben. Nu kom ik in Modi’in, stap in de auto en ben vijf minuten later thuis. De wegblokkades van de demonstranten begonnen pas nadat ik Jeruzalem had verlaten.
En tenslotte hebben we nu de nieuwe treinverbinding naar de luchthaven. Als ik gisteren later van kantoor was vertrokken, toen de demonstratie al aan de gang was, had ik de trein naar de luchthaven kunnen nemen en daar overstappen op de trein naar Modi’in. Een prettig gevoel dat geblokkeerde wegen me niet meer kunnen verhinderen om thuis te komen.

De stank zal nu nog een paar dagen blijven hangen. Misschien zou een regenbuitje nu goed zijn om dat stinkwater weg te spoelen. En de regen zou morgen zelfs weer bij ons terugkomen, althans meer in het noorden en aan de kust. Maar misschien krijgt ook Jeruzalem er wat van mee.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bewolkt zonder belangrijke temperatuur­veranderingen. In de bergen in het noorden waait een matige wind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 214,645 meter onder de zeespiegel.

Chanoekah-kandelaar voor onze redactie (Foto: Dov Eilon)

De eerste kaars van de Chanoekah-kandelaar gaan we zondagavond al aansteken. Een grote 'chanoekiah', opgesteld vlak voor ons redactiegebouw, herinnerde me eraan. Dat is er een van de vele die overal in het land worden opgesteld door Chabad en dan elke avond worden aangestoken. Daarbij worden dan ook 'soefganiot' uitgedeeld, de Joodse variant van Berlijnse bollen of oliebollen. Maar daar kunnen we een andere keer over spreken. Dus vanaf zondag is het Chanoekah, het lichtfeest. Dan zal er vanaf maandag ook weer schoolvakantie zijn, hoe snel gaat de tijd.

'Soefganiot', die heb je in veel soorten (Foto: Dov Eilon)

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het weekeinde nadert alweer, de maand november loopt ten einde. Later zijn er weer actuele berichten uit Israël. Blijft u ons trouw en het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.