Video van de dag: Bet Shemesh, een mooie stad

Thursday, November 29, 2018 |  Redactie Israel Today
De video van vandaag neemt ons mee naar de stad Bet Shemesh, gelegen in de Shfela vlakte aan de spoorlijn van Tel Aviv naar Jeruzalem, aan de voet van het Jeruzalem gebergte.

Bet Shemesh werd in 1950 opgericht als ontwikkelings­stad, precies op de plaats waar zich een gelijknamige voor-Bijbelse nederzetting bevond. Bet Shemesh wordt ook meerdere malen in de Bijbel genoemd. Rondom de stad liggen uitgestrekte dennenbossen, het resultaat van de herbe­bossings­werk­zaam­heden van de eerste pioniers van de stad.

De ligging van de stad is helaas niet optimaal. Snelweg 1 naar Jeruzalem loopt niet langs Bet Shemesh. Ook de spoorwegverbinding werd lange tijd niet gebruikt. Pas in 2005 werd de treindienst hervat en was Bet Shemesh verbonden met Tel Aviv en Jeruzalem. In de loop der tijd ontwikkelde en groeide de stad.

Vandaag de dag wonen er veel orthodoxe joden, er zijn hele wijken voor hen gebouwd, wat door veel niet-religieuze burgers van de stad wordt bekritiseerd, ze voelen zich verwaarloosd. Meer dan 50% van de inwoners van de stad zijn nu orthodoxe Joden.

De video van vandaag toont enkele van deze nieuwe delen van Bet Shemesh, zoals Ramat Shilo, Gan Hatapuach en Rama Gimmel. Helaas haalde de stad geen goede krantenkoppen toen de ultraorthodoxe joden in 2011 probeerden om gender-segregatie op straat en in bussen in te voeren, wat leidde tot talrijke protesten in heel Israël.

Sinds de laatste lokale verkiezingen heeft Bet Shemesh, voor het eerst in de geschiedenis, een vrouwelijke burgemeester. Haar keuze was voor velen een verrassing. Zij heeft de belangrijke taak om de burgemeester van alle inwoners van de stad te zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.