Hamas: PA-controle over Gazastrook, mits verkiezingen

Wednesday, November 28, 2018 |  Redactie Israel Today
Volgens een bericht in de Libanese krant Al-Mayadeen zouden de leiders van de terroristische organisatie Hamas bereid moeten zijn de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit (PA).

Afbeelding: Hamasleiders Ismail Haniye en Yanyah Sinwar na gesprekken met Fatach in september 2017 (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Dit was al in oktober 2017 overeengekomen in een verzoeningsakkoord tussen de Fatachpartij, die de Palestijnse Autoriteit controleert, en Hamas. In de overeenkomst beloofde Fatach een eenheidsregering met Hamas te vormen en de volledige betalingen voor openbare diensten in de Gazastrook te hervatten. Maar de overeenkomst is nooit volledig ten uitvoer gelegd, de PA had eigenlijk al in december 2017 de controle over Gaza moeten krijgen.

Nu werd bekend dat Hamas bereid zou zijn om het gezag over te dragen aan de PA. Maar niet zonder voorwaarden. Hamas eist dat de PA zich aan haar belofte houdt en samen met Hamas een eenheidsregering vormt. Dit moet binnen 45 dagen gebeuren. Daarna moeten binnen zes maanden nieuwe verkiezingen plaatsvinden, schrijft de krant verder. De laatste verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden lang geleden plaats, in 2006.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.