Groeten uit Israël: Het leven wordt weer 'normaal'

Wednesday, November 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Momenteel is het bij ons weer lekker zomers. Terwijl het ’s avonds en ’s ochtends vroeg echt koel is, slaagt de zon erin om de temperatuur naar zomerse waarden te laten stijgen. Gisteren was het met 26 graden lekker warm. En ook in Jeruzalem hadden we gisteren prachtig weer. Daarom ben ik gistermiddag wat door de stad gaan wandelen. Een video van deze korte wandeling kunt u vandaag in onze Video van de dag zien. Ook nu is de lucht stralend blauw, pas later zou hij wat bedekt worden. De temperaturen blijven ook vandaag heel prettig en nodigen uit tot een wandeling.

En dan nu eerst het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met een verdere lichte stijging van de temperatuur. In de bergen te warm voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Dode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,645 meter onder de zeespiegel.

Prachtig weer gisteren in Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Vandaag zou het in Modi’in net zo warm worden als aan de Dode Zee. Zelfs in het anders duidelijk warmere Eilat wordt het vandaag met 27 graden nauwelijks warmer dan bij ons thuis. Onze jongste zoon heeft weer zijn korte broek uit de kast gehaald.

Ik heb geconstateerd dat ik me thuis veel minder voor het nieuws interesseer dan vroeger. Nou ja, om beroeps­redenen moet ik altijd over de actuele gebeurtenissen geïnformeerd zijn, maar daarvoor heb ik op kantoor voldoende tijd. Na meer dan acht uur moet je je daar ook wat van los kunnen maken. Maar ik heb het altijd prettig gevonden om geïnformeerd te zijn. Vroeger, toen er nog geen internet was, had ik altijd een kleine radio bij me. Daarmee heb ik merendeels nieuws­programma’s beluisterd, en nauwelijks muziek. En dat als afgestudeerd musicus. Maar er is een Duits spreekwoord dat zegt: 'De schoenmaker loopt altijd op blote voeten'. Daar mag een kern van waarheid in zitten. Ook met het nieuws is het nu zo, wanneer ik thuis ben. Dan heb ik andere prioriteiten.

De reden dat ik me na mijn kantoortijd minder voor het nieuws interesseer, zou het feit kunnen zijn dat de situatie hier bij ons momenteel iets beter is. Niet dat we geen problemen hebben, die hebben we zeker. Maar desondanks heeft men het gevoel dat alles wat rustiger is. Daarvoor hoef je alleen maar door de straten van de stad te wandelen, wat ik gisteren ook weer eens heb gedaan. Het is allemaal weer wat 'normaler'. Meer hebben we niet nodig. We willen normaalheid, alledaags leven.

Natuurlijk gaan al die discussies niet aan je voorbij, zoals die over de boycotoproepen door de BDS-beweging tegen Israël, vooral de nieuwste toestand rond Airbnb. Je voelt je dan toch enigszins persoonlijk geraakt. Het is niet fijn om van anderen te horen dat je in een 'slecht' land woont, of hoe zeg je dat?
Het herinnert me aan het gevoel dat ik soms kreeg als ik bij een van mijn bezoeken in Duitsland vertelde dat ik in Israël woon en Israëli ben. Je merkt dan vaak enige weifeling bij de gesprekspartner. Alsof ik zei dat ik door een virus geïnfecteerd was. Ik weet wel dat het grootste deel van het publiek in het buitenland alleen over de normale nieuwskanalen hoort over wat er in Israël gebeurt. En als er dan berichten uit Israël zijn, dan is dat helaas alleen wanneer Israël zich tegen een aanslag moest verweren en er dan 'Palestijnen' gewond raken of zelfs om het leven komen. De oorspronkelijke aanleiding daarvoor wordt dan meestal pas aan het eind verteld.

Maar ik ben niet alleen Israëli, maar ik word ook voor een kolonist aangezien. Want, zoals bekend, verhuizen Israëliërs nooit, zoals in het buitenland, wanneer je een nieuwe woning hebt. Nee, Israëli's 'vestigen' zich in een 'nederzetting'.

In het beste geval doet men in het buitenland zijn best om discussies over de situatie in Israël uit de weg te gaan, maar dat lukt niet altijd. En dan merk ik hoe eenzijdig mijn gesprekspartner geïnformeerd is. En ik voel de naïviteit met betrekking tot dit onderwerp. Ik ken dat heel goed. Ook ik was 30 jaar geleden, toen ik naar Israël kwam, heel naïef over oplossingen van dit conflict. Inmiddels heb ik begrepen dat een oplossing nog heel ver verwijderd is. Ook Trump zal daarmee geen succes hebben, hoezeer ik het ook zou wensen.

Daarom zijn we voorlopig tevreden met dat wat we hebben, een beetje rust, een beetje normaalheid, een beetje dagelijks leven. En dat is helemaal niet zo slecht. Bij mijn dagelijkse wandeling door de stad zie ik dat Arabieren en Joden samen kunnen leven. In de Jaffastraat zaten gisteren Arabieren en Joden samen in een café langs de weg, hoe moeilijk veel Israël-critici het ook zullen vinden om dat te geloven. Eigenlijk is het zelfs jammer dat ik überhaupt zo moet beklemtonen dat ook Arabische mannen en vrouwen volledig normaal door de stad lopen en door de winkels flaneren. In het dagelijks leven is samenleven helemaal geen probleem. Het gebeurt, hier in Jeruzalem, dag aan dag.

Op de markt hebben ze alweer aardbeien (Foto: Dov Eilon)

Met deze gedachten over de hele situatie hier bij ons wens ik u nu een prettige en rustige woensdag. Hier in Jeruzalem doen we ons best voor een heel normale dag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.