ANALYSE: Iran en Israël bereiden zich voor op meerfrontenoorlog

Wednesday, November 28, 2018 |  Yochanan Visser
De Iraanse leiders hebben in het weekend hun woordenoorlog tegen Israël en de Verenigde Staten opgevoerd. Daarnaast blijkt uit nieuwe informatie dat zowel het Israëlische leger (IDF) als de Islamitische Republiek zich actief voorbereiden op een oorlog met meerdere fronten in Israël.

De nieuwe woordenoorlog begon toen de zogenaamd gematigde president van Iran, Hassan Rouhani, de bezoekers van een islamitische conferentie vertelde dat Israël een ‘kankergezwel’ en een ‘nepregime’ was, opgericht door westerse landen.
Hij riep de Islamitische wereld op om een ‘gezamenlijke macht’ te vestigen die de ‘strijd tegen de misdadigers’ zou kunnen winnen. Rouhani beweerde verder dat Israël de (niet-bestaande) ‘historische natie van Palestina’ had gedood en verplaatst.

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu reageerde op de oorlogszuchtige retoriek van Rouhani door Iran te waarschuwen dat Israël zich weet te verdedigen tegen het ‘moorddadige Iraanse regime’.
Op zijn verklaring volgde een uitgebreide reactie van de Iraanse opperbevelhebber Ayatollah Ali Khamenei, die zondag beweerde dat ‘het zionistische regime duidelijk zwakker is dan tien en twintig jaar geleden’. Ook blufte hij dat Hezbollah en Hamas de oorlogen in 2005, 2008, 2012, 2014 en 2018 hadden gewonnen. Het laatste conflict noemde hij ‘de tweedaagse oorlog’.

Maandag gebruikte Khamenei opnieuw zijn Twitter-account om de Verenigde Staten en Israël te bestoken.
De Iraanse dictator wenste Israël en de VS ‘naar de hel’ en voorspelde de overwinning van ‘het verzet’:
‘Naar de hel met de VS en het zionistische regime voor het bedreigen van de Iraanse natie. Hun dreigementen en wreedheden zijn tot nu toe mislukt en zullen blijven mislukken; de sancties zullen ook worden verslagen door met behulp van het verzet’, aldus de tweet van Khamenei.

Rouhani's opmerkingen werden veroordeeld door zowel de VS als de Europese Unie (EU). Laatstgenoemde zei in een verklaring dat de opmerkingen van de Iraanse president ‘volstrekt onaanvaardbaar’ waren. De EU stelde Israël gerust dat de unie, die bestaat uit 28 naties, zich fundamenteel zou blijven inzetten voor de veiligheid van de Joodse Staat.
De EU leek ook voor het eerst toe te geven dat Iran een reële bedreiging vormt voor landen in het Midden-Oosten en Israël in het bijzonder, toen zij zei dat er ‘huidige en opkomende bedreigingen in de regio’ zijn.

Nieuwe informatie onderstreept inderdaad de omvang van de bedreiging van Iran voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en voor het bestaan van de Staat Israël.

De Syrische nieuwssite Zamanalwsl houdt de oorlogszuchtige activiteiten van Iran in Syrië bij. Dinsdag rapporteerde het dat de Iraniërs samen met het regime van dictator Bashar al-Assad bezig zijn met de wederopbouw van militaire faciliteiten die door de Israëlische luchtmacht (IAF) waren verwoest.
Een van deze faciliteiten is het hoofdkwartier van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), nabij de internationale luchthaven van Damascus.

Het Iraanse regime geeft een enorme hoeveelheid geld uit in Syrië. Het heeft daar een 80.000 leden tellende sjiitische brigade opgericht met als doel de Israëlische Golanhoogten te 'bevrijden'.
Volgens verschillende bronnen hebben de moellahs jaarlijks tussen de vijftien en twintig miljard dollar uitgegeven om hun droom van een sjiitische halve maan te creëren en om hun uiteindelijke doel te bereiken: de vernietiging van Israël.

Het Middle East Media Research Institute (MEMRI) berichtte zondag dat het regime van Assad het Syrische staatsburgerschap heeft verleend aan honderdduizenden Iraniërs en buitenlandse sjiitische strijders. Deze strijders hebben samen met het Syrische leger gevochten tijdens het langdurige offensief dat Assad de controle over twee derde van het land heeft teruggegeven.
De groep Iraniërs bestaat voornamelijk uit leden van de Quds-brigade, evenals uit sjiitische strijders en hun families. Zij zijn gevestigd in de huizen van ontheemde soennitische Syriërs die naar de overwegend soennitische provincie Idlib in Noord-Syrië zijn gedeporteerd in het kader van zogenaamde verzoeningsovereenkomsten.

Degenen die in hun woonplaats wilden blijven, worden nu één voor één vermoord door het Syrische regime, zo rapporteerde de nieuwssite Syria Direct uit Daraa.
De stille etnische zuivering in het zuiden van Syrië ‘is in strijd met de afspraken die dit jaar tussen Israël en Rusland zijn gemaakt, volgens welke de Iraanse en sjiitische krachten zich uit het zuiden van Syrië moeten terugtrekken. De uitgifte van identiteitskaarten aan deze strijders kan erop gericht zijn hen in staat te stellen daar te blijven, ogenschijnlijk zonder de afspraken te schenden,’ aldus MEMRI.

Er is meer.

Hezbollah, dat begin 2017 een integraal onderdeel werd van het Syrische leger, bouwt momenteel tal van militaire faciliteiten en trainingskampen aan de grens met Libanon.
De faciliteiten bieden ook onderdak aan leden van de Iraanse Quds-brigade, die wordt geleid door Qassem Soleimani, de man die de afgelopen jaren vrijwel alle grote gevechten in Irak en Syrië leidde.

Hossein Salami, de plaatsvervangend commandant van de IRGC, geeft openlijk toe dat de Quds-brigade samen met de zogenaamde Basij-militie (een divisie van de IRGC die tot nu toe alleen in Iran actief was) sterk betrokken is bij Irans pogingen om de islamitische revolutie in Syrië en andere Arabische landen uit te breiden.
‘Vandaag de dag zijn de takken van de sterke boom van Basij versterkt in de Islamitische landen, waardoor de sinistere doelen van de VS, Israël en al-Saud worden verslagen’, vertelde Salami zondag in Teheran aan leden van de IRGC.

De IRGC-commandant beweerde ook dat Iran zo machtig is geworden dat het de mogelijkheid heeft om ‘de vijand te achtervolgen, indien nodig, en een onvergetelijke nederlaag aan hem toe te brengen.’

Wat het zuidelijk front in Israël betreft; ook daar zet Iran zijn militaire opbouw voort.
Zoals wij eerder deze maand berichtten, zat Iran waarschijnlijk achter de eendaagse oorlog in zuidelijk Israël. Deze oorlog begon toen Hamas naar het voorbeeld van Hezbollah een Israëlische bus met een Kornet-antitankraket onder vuur nam.
De aanval op de bus, die net een groep van vijftig IDF-militairen had uitgeladen voordat deze ontplofte, werd gevolgd door een ongekend raketoffensief tegen burgerlijke doelen in het zuiden van Israël.

De Hebreeuwstalige nieuwswebsite Walla in Israël meldde nu dat de ISIS-tak Wilayat Sinaï een nieuwe zending Iraanse Kornet-antitankraketten en andere GPS geleide wapens naar Gaza had onderschept.
Wilayat Sinaï weigert de wapens aan Hamas af te staan. De ISIS-tak zou ze kunnen gebruiken in de voortdurende strijd tegen het Egyptische leger of tegen de IDF in de toekomst.

Het Israëlische leger voert nu een massale oefening uit ter voorbereiding op een meerdere fronten oorlog volgens berichten in de Israëlische media op zondag. Ondertussen is het Amerikaanse leger naar verluidt een grote, voornamelijk Koerdische bondgenotenmacht aan het opbouwen die gebruikt zal worden om de aanwezigheid van Iran in Syrië te beteugelen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.