PA houdt Arabier vast na verkoop van land aan Joden

Tuesday, November 27, 2018 |  Redactie Israel Today
Ongeveer zes weken geleden, in oktober, werd de 53-jarige Issam Akel, die in Oost-Jeruzalem woont, door de Palestijnse Inlichtingendienst (GIS) gearresteerd omdat hij onroerend goed had verkocht aan Joden, wat de Palestijnse Autoriteit als een ernstige misdaad beschouwt.

Afbeelding: Adnan Ghaith bij een verhoor in de Jeruzalemse distrctsrechtbank na zijn arrestatie (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Issam Akel is in het bezit van een blauwe Israëlische identiteitskaart, die hem alle burgerrechten in Israël garandeert. Daarnaast heeft hij de Amerikaanse nationaliteit. Met de hulp van het Amerikaanse consulaat mocht zijn vrouw hem bezoeken. Zijn mentale toestand zou zeer slecht zijn, vertelde zijn vrouw na een bezoek aan haar man.

Ook Israël probeert Issam Akal uit de Palestijnse gevangenschap te bevrijden. De Israëlische politie heeft al meerdere malen Adnan Rit, de Palestijnse gouverneur van het district Jeruzalem (de gebieden van de PA zijn verdeeld in 16 gouvernementen), gearresteerd, die vermoedelijk betrokken was bij de arrestatie van Issam Akel.

Zondag werd hij voor de derde keer gearresteerd in zijn huis in het stadsdeel Silvan en voor de rechter gebracht (video) om zijn detentie tot donderdag te verlengen.

De arrestatie is slechts één stap in een reeks maatregelen die Israël neemt tegen hoge ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit om de vrijlating van Issam Akel te bereiken. Zo werd ook de Palestijnse minister voor Jeruzalem, Adnan Husseini, die betrokken was bij de vervolging van Arabieren die land aan Joden verkochten, verboden het land te verlaten.

Luitenant-kolonel Baruch Jedid (res), die in het verleden werkte bij de Coördinatie van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), riep op tot een nog hardere actie om Akel te bevrijden. 'Israël moet optreden tegen het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, die de opdracht van de Palestijnse leider Machmoud Abbas om Akel te arresteren heeft uitgevoerd,' zei hij. 'Al het andere is niet effectief genoeg.'

Bij een andere operatie van de Israëlische politie werden gisteren 32 Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem gearresteerd die ervan worden verdacht kandidaten voor de Palestijnse politie te hebben gerekruteerd (zie het bericht van gisteren).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.