Welke prijs moet Israël betalen voor Jeruzalem?

Tuesday, November 27, 2018 |  Redactie Israel Today
Eind augustus zei VS-president Donald Trump dat Israël tijdens de komende onderhandelingen met de Palestijnen een zeer hoge prijs zou moeten betalen voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, en dat de Palestijnen een zeer hoge schadeloosstelling zullen ontvangen.

Nu Jeruzalem als hoofdstad van Israël van de onderhandelingstafel is gehaald, moet Israël daar dus volgens Trump een hoge prijs voor betalen. Hij verklaarde dit nader met de woorden: ‘Omwille van de vrede met de Palestijnen was het een goede beslissing om het struikelblok Jeruzalem van de onderhandelingstafel te verwijderen. Want tot nu toe zijn alle onderhandelingen op Jeruzalem afgeketst.’

Trump voegde er nog aan toe dat hij had begrepen waarom al zijn voorgangers hun belofte om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen hadden gebroken. Hij zei: ‘Ik heb eindeloos veel telefoontjes gehad van regeringsleiders, die me wilden overhalen om onze ambassade niet naar Jeruzalem te verplaatsen.’ Maar volgens Trump had dat al jaren geleden moeten gebeuren.

Amerikaanse bemiddelaars hebben in de afgelopen weken meerdere malen gezegd dat geen van de twee kampen tevreden zal zijn met Trumps vredesplan voor Israël en de Palestijnen. Maar welke prijs moet Israël dan betalen in ruil voor de officiële erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat Israël? In Jeruzalem weet niemand het antwoord op deze vraag.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.