Netanyahu's volgende horde: stemmingen overleven

Monday, November 26, 2018 |  Redactie Israel Today
De regering van premier Benjamin Netanyahu overleefde het aftreden van minister van Defensie Avigdor Lieberman en de terugtrekking van zijn Yisrael Betenoe partij uit de regeringscoalitie. Maar nu regeert Netanyahu met de kleinste meerderheid, en er komen enkele belangrijke stemmingen in de Knesset.

Afbeelding: Het is niet gemakkelijk regeren in Israël. Netanyahu en de minister van Vervoer Israel Katz tijdens de laatste zitting van de Knesset. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Deze week zal de Knesset stemmen over de controversiële 'culturele loyaliteitswet' van de minister van Cultuur Miri Regev, die de staatssubsidie zou ontnemen aan alle culturele instellingen die de Joodse Staat of zijn instellingen belasteren. Niet alle coalitie­leden zijn enthousiast over het wetsvoorstel, velen noemen het een schending van de vrijheid van meningsuiting.

Met slechts 61 van de 120 zetels van Knesset aan zijn kant, en dergelijke moeilijke stemmingen op het programma, gelooft de minister van Financiën Moshe Kachlon niet dat de regering van Netanyahu's zeer lang kan overleven. 'Een ,,meerderheid van slechts 61 zetels is een probleem,' zei Kachlon in een radio-interview. 'Het zal zeer moeilijk zijn om wetten door te drukken. Je kunt niet iedereen zover krijgen dat ze instemmen met elk detail van een controversiële wet.'

Eerder had Kachlon, die de centrumpartij Koelanoe leidt, Netanyahu aangespoord om vervroegde verkiezingen te houden, benadrukkend dat 'alhoewel ik niet wil dat de regering valt, het onze taak is om te handelen, niet slechts om te overleven. Een regering die alleen maar vecht om te overleven, kan niet effectief regeren'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.