Groeten uit Israël: Bus-informatie in drie talen

Monday, November 26, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Toen ik vanmorgen vroeg het huis uitging, was het nog helemaal donker buiten. Zo gaat dat nu eenmaal als je vóór de files in Jeruzalem wilt zijn. Ik heb mijn strategie veranderd en heb besloten vanaf nu altijd naar het busstation tegenover het stadhuis te rijden. Daar parkeer ik de auto en heb dan een hele rij bussen naar Jeruzalem. Ik ben dan gewoon meer flexibel met de tijd. Vooral na mijn werk is dat heel belangrijk voor mij. Zo hoef ik niet meer op die ene bus te wachten die me naar mijn woonwijk brengt, maar ik kan elke bus nemen die naar Modi’in rijdt. Bij het stadhuis wacht dan mijn auto op me. Misschien ben ik dan weer eens een kans om mijn stad ook door de week een keer in daglicht te zien. Want kort voor 17 uur is het nu al donker.

Hier in Jeruzalem schijnt nu de zon, de lucht is vrijwel wolkeloos. Ook gisteren was dat zo, maar tegen de middag werd het dan weer grijs en begon het wat te druppelen. En het was echt koel. De thermometer wees 12 graden aan. Toen ik vervolgens in Modi’in uit de bus stapte, was ik verrast van de prettige temperatuur. Ik keek op de weerberichten-app van mijn mobieltje. In Modi’in zou het gisteren 21 graden warm geweest zijn, een volle 9 graden warmer dan in het net 30 kilometer verder liggende Jeruzalem. Mijn trui verdween dan ook al gauw in mijn tas. Daar kan hij voorlopig ook wel even blijven, want ook de komende dagen zou het hier in Jeruzalem duidelijk warmer worden. Het is ook pas eind november.

En hier is het weer voor vandaag ik Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met een kleine stijging van de temperatuur. In het noorden en aan de kust kunnen tot de middag lichte regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat nog steeds op 214,66 meter onder de zeespiegel.

Het busstation van waaruit ik altijd terugrijd naar Modi’in werd in de afgelopen weken compleet nieuw opgebouwd. Het is nu iets groter en heeft een elektronisch informatiebord, zoals die al bij heel veel busstations staan. Die borden informeren ons wanneer de volgende bus van een bepaalde lijn aankomt, en ook nog de bus daarna. Ikzelf gebruik daar allang een app voor, maar niet iedereen heeft zo’n ding, en men moet nu eenmaal ook denken aan de mensen die nog niet zo met het digitale tijdperk vertrouwd zijn. En toen zag ik dat de taal op de borden om de paar minuten verandert. Na Hebreeuws volgt Engels, daarna weer Hebreeuws, en dan, of u het gelooft of niet, Arabisch. Zo gaat dat nu eenmaal in een land dat zijn Arabische medeburgers discrimineert en benadeelt, vooral ook na het aannemen van de Natiestaatwet, nietwaar??

Informatie over de vertrektijden in drie talen (Foto: Dov Eilon)

Maakt u zich geen zorgen, mijn vraag was niet serieus bedoeld. Ik was ook niet echt verbaasd om Arabisch op het informatiebord te zien. Net zomin ben ik verrast over de verkeersborden die nog steeds drietalig zijn. Zelfs onze nog vrij nieuwe bankbiljetten zijn niet alleen in het Hebreeuws, de officiële landstaal, maar ook in het Arabisch en het Engels. Daar moest ik aan denken toen ik het busstation met het informatiebord zag staan.

Ook heb ik al lange tijd geen klachten meer gehoord van onze vriendelijke Israël-critici. Dat past ook niet in de wereld en de realiteit die ze graag zouden willen zien. Eerlijk gezegd kan het me ook niets schelen wat zij denken. Maar ik ben wel iedere keer weer verrast hoe gemakkelijk velen in het buitenland zich door deze BDS-lieden laten meesleuren, zonder dat ze de situatie hier bij ons kennen. Maar eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat Israël niet perfect is; geen enkel land ter wereld is dat. Wij maken allemaal fouten. Daarom mogen we ook kritiek uiten. Maar wel graag zakelijk.

En nu wens ik u een prettige maandag en een goede start van de arbeidsweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.