President van Tsjaad bracht historisch bezoek

maandag 26 november 2018 |  Redactie Israel Today
Zondag is de president van de Afrikaanse staat Tsjaad, Idriss Deby, in Israël aangekomen voor een bezoek. Dit is het eerste officiële bezoek sinds het einde van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee staten in 1972.

Ondanks het verbreken van de diplomatieke betrekkingen is het contact tussen de twee landen nooit volledig verbroken. Verder waren er nog andere geheime contacten, die meestal door de Mossad werden onderhouden. In 2005 werden enkele wapendeals gesloten. Op dat moment was het al de bedoeling om de relatie tussen de twee landen te hernieuwen.
Vorig jaar bezocht een Israëlische delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken het Afrikaanse land in een poging om president Debry over te halen de diplomatieke betrekkingen te hervatten, wat echter niet is gelukt.

Na een besloten bijeenkomst op de residentie van premier Benjamin Netanyahu verwelkomde de Israëlische gastheer in een gezamenlijke persconferentie zijn gast uit Afrika, een land met een moslimmeerderheid.

'Welkom in Israël en in Jeruzalem. Dit is het eerste officiële bezoek van de president van Tsjaad na een lange onderbreking van onze betrekkingen. Tsjaad is een zeer belangrijk land in Afrika en ook heel belangrijk voor Israël, we hebben het contact nooit verbroken'.

'We willen samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. Als we ons volk geven wat het verdient, water, veiligheid, dan kan samenwerking resultaten opleveren. Israël heeft in het verleden met Afrikaanse landen samengewerkt aan watervraagstukken. Ik ben de afgelopen twee jaar drie keer in Afrika geweest, in Oost- en West-Afrika,' zei Netanyahu.

'Ik wil ook Centraal-Afrika bezoeken', vervolgt hij. 'Ik hoop grote Israëlische bedrijven mee te nemen en nog meer dat het leven van de mensen in Afrika kan verbeteren. Israël keert terug naar Afrika en Afrika komt terug naar Israël. Ik wil u, meneer de president, feliciteren met uw leiderschap.'

De president van Tsjaad, Debry, antwoordde: 'Dit is een historisch bezoek voor Tsjaad en voor Israël. Het stelt ons in staat om een nieuw hoofdstuk in onze betrekkingen te openen. Dit weerspiegelt onze intentie om een nieuw tijdperk van samenwerking te beginnen met als gevolg de vernieuwing van de diplomatieke betrekkingen'.

De president van de overwegend islamitische Staat gaf ook commentaar op het Israëlisch-Palestijnse conflict: 'De vernieuwing van onze betrekkingen, waar ik persoonlijk veel hoop op heb, zal de Palestijnse kwestie niet oplossen. Ik heb zelf meerdere malen voor de Verenigde Naties verklaard dat mijn land geïnteresseerd is in een vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Het vredesplan moet in overeenstemming zijn met de Arabische vredesinitiatieven en de overeenkomsten van beide partijen.'

Na zijn ontmoeting met de Israëlische premier werd president Debry ook ontvangen door de Israëlische president Re'oeven Rivlin.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.