Sloop in Shuafat – bewoners zijn blij, EU is woedend

Sunday, November 25, 2018 |  Redactie Israel Today
De Europese Unie heeft zaterdag de sloop veroordeeld van illegaal opgetrokken gebouwen in het 'vluchtelingenkamp' Shuafat in Jeruzalem, zonder zich te bekommeren om de redenen daarvoor: een verzoek van de bewoners wegens overlast en een verkeers­congestie.

In een verklaring van de EU staat het volgende:
'Vorige week hebben de Israëlische autoriteiten ongeveer 20 Palestijnse bedrijfspanden in het vluchtelingen­kamp Shuafat in Oost-Jeruzalem vernietigd. Slechts enkele weken nadat de gemeenteraad van Jeruzalem plannen had gepresenteerd voor de bouw van 800 nieuwe woningen in de Israëlische nederzettingen Ramat Shlomo en Ramot in Oost-Jeruzalem.'

'Bovendien bleven de kolonisten in het stadsdeel Silwan in Oost-Jeruzalem zich inzetten voor een juridisch proces, dat zou kunnen leiden tot de verhuizing van tot 700 Palestijnen in de regio.'

'De Europese Unie is fel gekant tegen het neder­zettingen­beleid van Israël, dat volgens het internationaal recht illegaal is, en tegen de maatregelen die in dit verband zijn genomen, zoals gedwongen verhuizingen, uitzettingen en sloop van huizen. De Europese Unie verwacht van de Israëlische autoriteiten dat zij deze besluiten heroverwegen en ongedaan maken'.

'Het beleid van de bouw en uitbreiding van neder­zettingen in Oost-Jeruzalem blijft de mogelijkheid van een levensvatbare tweestaten­oplossing met Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten ondermijnen. Dit is de enige realistische manier om tot een rechtvaardige en duurzame vrede te komen', aldus de verklaring van de EU.

Jeruzalem, met midden-link het Jeruzalemse stadsdeel Shuafat, en midden (zonder naamaanduiding) het voormalige vluchtelingenkamp Shuafat, dat zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot een dichtbebouwde stadswijk. (Afbeelding: Google Maps)

Maar volgens de Israëlische politie en het stadsbestuur van Jeruzalem vond de sloop van de illegaal opgetrokken gebouwen plaats na klachten van de inwoners van Shuafat. De belangrijkste verkeersader van het 'vluchtelingenkamp' was overvol met illegale gebouwen, wat een veiligheidsrisico voor voetgangers en auto's betekende. In totaal werden 18 commerciële bouwsels en drie illegale tankstations gesloopt.

De sloop werd goedgekeurd 'op verzoek van de bewoners van Shuafat', aldus een woordvoerder, 'De politie van Jeruzalem en de gemeenteraad van Jeruzalem voerden een uitgebreide operatie uit om illegaal gebouwde winkels te slopen die ondraaglijke verkeerscongestie in het centrum van het kamp veroorzaakten', aldus de woordvoerder.

Ook de vertrekkende burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, reageerde op kritiek van de EU:
'De inwoners van het vluchtelingenkamp Shuafat hebben genoeg van de hypocrisie van de Europese Unie, die politiek belangrijker vindt dan het welzijn van haar burgers. Uit controles en enquêtes van het stadsbestuur blijkt dat de bewoners van het vluchtelingenkamp de mislukte dienstverlening van de UNRWA, waaronder schoonmaakdiensten, onderwijsinstellingen en sociale diensten, zat zijn'.

'De bewoners verwelkomen het besluit van de gemeenteraad, inclusief de sloop van gebouwen die de veiligheid van de lokale scholieren in gevaar hebben gebracht. De EU moet begrijpen dat het tijd is om te stoppen met leugens. Jeruzalem is een verenigde en soevereine stad. De stad heeft geen vluchtelingen, maar inwoners die nu stedelijke diensten ontvangen zoals elke andere inwoner van Jeruzalem,' vervolgde Barkat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.