Groeten uit Israël: Regen, een zegen en een gevaar

Sunday, November 25, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Hoeveel het in het weekeinde ook geregend mag hebben, op shabbat was het weer hier bij ons eigenlijk heel mooi, afgezien van een niet al te lange regenpauze. Maar we kunnen dit weekeinde al als een van de eerste winterse weekenden beschouwen. De temperatuur bereikten nauwelijks het streepje voor 20 graden. En vrijdagavond kon men ook een paar mooie bliksem­schichten aan de hemel bewonderen. De meeste regen viel bij ons in Modi’in weer ’s nachts. En gisterochtend vroeg kwam de zon weer tevoorschijn. De lucht rook heerlijk naar vochtige aarde. De regen heeft onze tuin goed gedaan, alles is weer prachtig groen.

Vandaag zou het alleen nog zo nu en dan een beetje regenen. Hier in Jeruzalem schijnt momenteel de zon aan een slechts heel dun bewolkte hemel. Ik zou zeggen dat dit het perfecte weer is om Israël te bezoeken. Want ook bij de Dode Zee en het Meer van Galilea staan de temperaturen op een aangename 21 en 24 graden.

In andere delen van het land heeft het heel wat harder geregend dan bij ons. Zo moest in Haifa een man worden gered van het dak van zijn auto, waar hij op was geklommen nadat de auto in de watermassa’s in een onderdoorgang terecht was gekomen. Dat was bepaald niet ongevaarlijk. Precies op deze plek was twee jaar geleden een man onder soortgelijke omstandigheden verdronken. Ditmaal kon de man worden gered. Daartoe moest men met een opblaasboot naar hem toe varen.

Een brandweerman nadert de automobilist

Geslaagd! (foto Israëlische brandweer)

In Haifa was in slechts twee uur tijd 15 millimeter regen gevallen. Deze onderdoorgang is altijd een van de eerste plaatsen die overstroomd worden. De automobilist had niet eens mogen proberen daar nog doorheen te rijden. Ikzelf zou dat alleen al uit zorg voor mijn auto niet geprobeerd hebben.

Nu schijnt het 'winterweer' voorlopig weer voorbij te zijn. De regen zal minder worden en de temperaturen zullen elke dag iets omhooggaan. In het midden van de week worden dan zelfs weer zomerse temperaturen van rond de 26 graden verwacht.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt zonder opvallende temperatuur­veranderingen. Mogelijk hier en daar een regenbui. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is afgelopen weekeinde twee centimeter gedaald en staat nu op 214,64 meter onder de zeespiegel.

Wij hebben het weekeinde thuis met ons gezin doorgebracht. We waren immers eindelijk weer eens met zijn allen aanwezig, wat de laatste tijd zelden voorkomt. En bovendien hebben we de verjaardag van onze oudste zoon gevierd. Het was een prachtig weekeinde, waarin de tijd voorbijvloog. Er was dan ook geen tijd om je met het dagelijkse nieuws bezig te houden. Zelfs de nieuwsberichten voor het weekeinde hebben nog niet eens gezien. Normaliter is dat een van de weinige tv-programma’s die we altijd zien. Dat was ook vroeger al zo, toen er nog maar één programma te zien was, maar dat is al heel lang geleden. Deze uitzending op vrijdagavond behoorde gewoon bij het weekeinde, net zoals de speelfilm die meteen in aansluiting daarop wordt uitgezonden.

Sinds die tijd is er veel veranderd, op één ding na. Nog steeds is het weekeinde en de shabbat de gelegenheid om samen met het hele gezin aan tafel te zitten. De feestelijke shabbats­maaltijd is het hoogtepunt van de week, de shabbat betekent gewoon familie. Dat was al zo toen we in het weekeinde de helaas al overleden ouders van een vrouw bezochten, en het is nog steeds zo als onze dochter op vrijdag vanuit het leger en onze zoon met zijn vriendin op vrijdag bij ons thuis komen. Nu vervullen wij de rol van de ouders die worden bezocht, Zo gaat de tijd.

Een paar jaar geleden was er een campagne voor de zogenaamde 'familievrijdag'. Want er schijnen ook mensen te zijn die niet altijd aan hun ouders denken en niet op het idee komen om hen in het weekeinde te bezoeken. Dat hoeft nog niet eens boze opzet te zijn; het is de dagelijkse stress waardoor sommige mensen niet gewoon niet op het idee komen om hun ouders te bezoeken.

Familie-vrijdag

Ik hoop dat ook u, beste lezers, een prettig weekeinde met uw geliefden hebt doorgebracht. Ik wens u nog een prettige en zinvolle zondag. We beginnen weer aan de nieuwe werkweek. En er zijn ook weer nieuwberichten uit Israël. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.