President viert Bar Mitzva met kinderen terreurslachtoffers

Friday, November 23, 2018 |  Redactie Israel Today
Elk jaar nodigen de Israëlische president Reuven Rivlin en zijn vrouw Nechama kinderen uit voor een Bar of Bat Mitzvah viering. De kinderen komen uit gezinnen die getroffen zijn door terroristische aanslagen.

Afgelopen maandag werden 60 kinderen, van wie de gezinnen door terroristische aanslagen waren getroffen, naar de residentie van de Israëlische president uitgenodigd om hun Bar of Bat Mitzva te vieren. Ook prominente gasten waren uitgenodigd, zoals het Israëlische model en tv-presentatrice Esti Ginzburg en de populaire zangeres Stephane Legar, die samen met de kinderen een van zijn hits zong en danste.

De president ontving de kinderen die nu de Bar of Bat Mitzva leeftijd hebben bereikt (13 jaar voor jongens, 12 jaar voor meisjes) en zei: 'Beste Barmitzvah jongens en Batmitzvah meisjes, Mazal Tov! Gelukkige Bar en Batmitzvah! Vandaag is een feest voor jullie en voor ons. De dag die de overgang van de kindertijd naar de volwassenheid markeert. Jullie gezinnen kunnen het nauwelijks geloven. Het voelt alsof je net geboren was, en nu ben je jonge mannen en vrouwen, vol ideeën en dromen.

In de Joodse traditie markeert de Bar- en Batmitzvah het stadium van volwassenheid en het betreden van de volwassen wereld. Op deze leeftijd ontdekken zorgeloze kinderen dat de wereld niet altijd rooskleurig is. Maar jullie, lieve kinderen van Barmitzvah en Batmitzvah, zonen en dochters van terreur slachtoffers, jullie weten dit al sinds jullie jeugd. Jullie hebben al op jonge leeftijd pijn en verlies gevoeld. Jullie moesten te vroeg en te snel verantwoordelijkheid nemen. Ieder van jullie is opgegroeid met deze moeilijkheden. Jullie hebben geleerd met pijn op te groeien. Jullie zijn niet alleen jonge mannen en vrouwen, jullie zijn ook jonge mannen en vrouwen die hindernissen overwinnen. Ik zou zelfs zeggen dat ieder van jullie een held is!'

De president vervolgde: 'Toen ik mijn Barmitzvah vierde in Jeruzalem, vele jaren geleden, was de stad verdeeld. We hadden last van beschietingen en sluipschutters. In de decennia die sindsdien zijn verstreken, hebben we een lange weg afgelegd. Helaas is het hier in Israël nog steeds niet rustig. Pas kort geleden werden de gemeenschappen in het zuiden bij Gaza beschoten. De kinderen uit het zuiden leven zoals tevoren hun dagelijks leven en routines. Ik weet dat sommigen van jullie in het zuiden wonen en zijn opgegroeid in de schaduw van raketten en mortiergranaten. En sommigen van u zijn gewond geraakt, of familieleden van jullie zijn gewond geraakt. Ik hoef u geen kracht te geven - jullie zijn de sterkste mensen die er zijn!'

Aan het einde van zijn toespraak zei de president dat hij hoopt dat de jongeren kracht, trots, hoop en troost voor hun families zullen blijven.

Naast vele ernstige woorden en pijnlijke herinneringen, werd er ook - of juist daarom – feest gevierd. Toen de populaire zanger en danser Stephane Leger samen met kinderen zijn hit zong, hield de president het niet langer uit op zijn stoel. Hij sloot zich aan bij de zanger en de kinderen en probeerde op het lied te dansen. Mazal Tov!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.