Groeten uit Israël: Ha, fijn regen!

Friday, November 23, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg werd ik niet wakker van het klingelen van mijn wekker, oftewel van mijn mobieltje, want een wekker staat allang niet meer bij mijn bed. Maar ik werd wakker van de regendruppels die met volle kracht op de markiezen van onze tuin vielen. Het was echt leuk om op deze manier te worden gewekt. Alleen moest ik opletten dat ik door het prettige en gelijkmatige druppelen van de regen niet weer in slaap viel. En wat een prachtige lucht die regen meebracht! Is dat het begin van de winter?

Zodra het hier bij ons flink regent, wordt hier al van winter gesproken. De temperatuur speelt daarbij helemaal geen rol. Die staat toch nog rond de 10 graden. Regen betekent hier in Israël winter. Dit regenachtige weer zal nog minstens tot maandag duren. Van mij mag het.

En hier is nu eerst het prachtige weer voor vandaag in Israël: Zo nu en dan een regenbui en onweer in alle delen van het land. Gevaar voor overstromingen in het hele land. Kans op overstromingen in de wadi’s in het zuiden en oosten. Ook aan de kust bestaat overstromingsgevaar. Duidelijke daling van de temperatuur, die voor het jaargetijde te laag zal zijn.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil in het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat nu op 214,66 meter onder de zeespiegel

Dit weekeinde blijven we uiteraard thuis. Gisteren heb ik onze dochter al van het station opgehaald. Donderdag is de dag waarop veel jonge militairen eindelijk weer thuiskomen. Toen de trein met mijn dochter vanuit Tel Aviv aankwam, kwam me een hele golf van militairen tegemoet. Sommigen allen met een kleine tas, andere met grote rugzakken of koffers, die waren blijkbaar al langer niet meer thuis geweest. Anderen kwamen met een bos bloemen in de hand. In veel woningen zal men gisteren heel blij zijn geweest. Ik was ontroerd bij de gedachte aan de vele moeders en vaders die nu eindelijk weer eens hun kinderen in de armen kunnen sluiten. Het wordt vast een prachtig weekeinde.

Eindelijk weekeinde (Foto: Liba Farkash/Flash90)

Bij ons vieren we vandaag een verjaardag. Onze oudste zoon wordt vandaag 24 jaar. Hij heeft zich voor vanmiddag 'aangemeld'. Dan komt hij samen met zijn vriendin en hun hond bij ons. En dan vieren we zijn verjaardag. Ik herinner me nog heel goed de geboorte van onze zoon. Ik werd voor het eerst vader, een prachtig moment. Nog steeds ben ik ontroerd bij de gedachte dat ik door mijn beslissing om naar Israël te gaan, hier in het land een nieuwe generatie heb geschapen. In die zin wens ik mijn zoon al het denkbare goede voor zijn verjaardag. Hij is een prachtige zoon en broeder. Mazal tov!

Ook op deze shabbat zullen we vast wat afstand nemen van het dagelijkse gebeuren en al die nieuwsberichten. Die gaan zondag wel weer verder. Misschien Misschien overtuigt de regen ook de inwoners van Gaza om vandaag maar thuis te blijven. Dat zou toch mooi zijn.

En nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Zo meteen komt er nog wat nieuwsberichten uit Israël, die voor vandaag wat positiever zijn. Zondag zijn we er dan weer met volle energie voor u. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.