Trumps 'deal van de eeuw' pas in februari

Thursday, November 22, 2018 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict pas in februari 2019 bekend maken. Het plan, bekend als de 'deal van de eeuw', zou oorspronkelijk dit jaar worden gepubliceerd.

Afbeelding: Premier Netanyahu en de Amerikaanse president Trump tijdens een bijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de VN op 26 september van dit jaar (Archieffoto: Avi Ohayon/GPO).

Volgens een bericht in de Palestijnse krant Al-Quds heeft Trump de publicatie van zijn vredesplan voorlopig opgeschort, om premier Benjamin Netanyahu niet in verlegenheid te brengen met zijn in het plan opgenomen concessies aan de Palestijnen, vooral wegens Naftali Bennett, nadat deze besloot de regering niet te verlaten en zodoende nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Netanyahu zou zich in deze zaak tot de Amerikaanse regering hebben gewend, wat Donald Trump er waarschijnlijk toe heeft gebracht om zijn vredesplan voorlopig voor zich te houden.

De Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked (Het Joodse Huis) bekritiseerde gisteren dit vredesplan. Ze betwijfelde of daarmee een duurzame vrede kon worden bereikt en noemde het plan een verspilling van tijd. De minister zei dit in een toespraak tijdens een conferentie van de krant Jerusalem Post.

'Ik denk dat de kloof tussen Israëli's en Palestijnen veel te groot is om overbrugd te worden,' zei ze. Ik denk dat het tijdverspilling is. Ik wil vrede zoals iedereen, maar op dit moment is het een verspilling van tijd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.