Palestijnse journalisten: boycot Eurovisie in Israël

Thursday, November 22, 2018 |  Redactie Israel Today
Het in Ramallah gevestigde Palestijnse journalisten­syndicaat heeft zich gisteren een brief aan de European Broadcasting Union (EBU) uitgesproken tegen het houden van het volgende Eurovisie Songfestival in Israël en een boycot geëist.

Het journalistensyndicaat, dat voornamelijk uit Fatach-leden bestaat, schreef dat het Eurovisie wedstrijd in Jeruzalem of elk ander deel van het bezette Palestina zou kunnen plaatsvinden, waardoor de rechten van de Palestijnen, met name het zelfbeschikkingsrecht, zouden worden geschonden.

Volgens een bericht in de krant Ma'ariv zijn ook kopieën van de brief naar de International Journalists Union en de European Union of Journalists gestuurd.

Israël heeft door de overwinning van zangeres Netta Barzilay bij de wedstrijd in mei van dit jaar het recht gekregen om als gastheer op te treden voor het komende Eurovisie Songfestival. De wedstrijd zal echter niet plaatsvinden in Jeruzalem, zoals aanvankelijk werd aangenomen, maar in mei 2019 in Tel Aviv. Het motto van de wedstrijd is 'Durf te dromen'.

Helaas is dit niet de eerste keer dat tot een boycot van het Eurovisie Songfestival in Israël wordt opgeroepen. In september zei de Palestijnse 'minister van Cultuur', dat het houden van de wedstrijd in Israël neerkomt op het rechtvaardigen van de Israëlische bezetting.

Er was ook een oproep van meer dan 100 kunstenaars, waaronder voormalig Pink Floyd-lid Roger Waters en de Britse componist Brian Eno, om de Eurovisie-wedstrijd 2019 te boycotten als deze in Israël zou plaatsvinden.
Toch hebben 42 landen tot nu toe hun deelname aan de wedstrijd bevestigd, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Ierland.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.