ANALYSE: Iran zit achter laatste crisis in Gaza

Thursday, November 22, 2018 |  Yochanan Visser
De informatie die deze week is vrijgegeven en de opmerkingen van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu tijdens een toespraak tot het Israëlische publiek op zondag werpen een nieuw licht op de huidige situatie. Dat wil zeggen, op de mini-oorlog tussen de Palestijnse terreurgroepen in Gaza en de Israëlische strijdkrachten (IDF) aan het begin van vorige week en het Israëlische besluit om geen grondoffensief te lanceren.

Foto: de Iraanse president Hassan Rouhani spreekt de 72ste zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in het hoofdkwartier van de VN. (Amir Levy/Flash90)

Netanyahu’s toespraak tot de natie was bedoeld om zijn coalitie te redden nadat minister van Defensie Avigdor Liberman ontslag nam. De premier legde uit dat hij als leider van Israël soms ‘cruciale overwegingen moest maken die voor de vijand verborgen moesten blijven’. Ook liet hij doorschemeren dat er plannen waren voor een militaire operatie in de toekomst.

‘Ik kan niet uitweiden over onze plannen voor de toekomst. Wij zullen de juiste voorwaarden en de juiste tijden voor de Staat Israël bepalen, die juist zijn voor de veiligheid van onze burgers’, vertelde de Israëlische premier eerder aan deelnemers aan een herdenkingsdienst. Tijdens deze herdenkingsdienst werd de 45ste verjaardag van het overlijden van de voormalige Israëlische premier David Ben Gurion herdacht.

Sommigen begrepen dit als een aanwijzing voor een toekomstige grondoperatie tegen de terreurorganisaties in Gaza, nadat Netanyahu vorige week dinsdag besloot om met hen een wapenstilstand aan te gaan.

Afgelopen maandag werd uit een briefing aan het Knesset Comité voor Buitenlandse Zaken en Defensie echter iets anders duidelijk. Netanyahu’s verklaring blijkt te verwijzen naar de voortdurende voorbereidingen van Iran voor een driefronten-oorlog met Israël.
Een van de drie fronten is Syrië. Daar is de IDF erin geslaagd om Iran te verhinderen voet aan de grond te krijgen op de Syrische Golanhoogten, aldus Gaby Eisenkot, de stafchef van Gaza. De andere twee fronten zijn Libanon en Gaza.

Netanyahu zei tijdens de Knesset briefing dat Israëlische ‘spionagevliegtuigen blijven vliegen en informatie verzamelen’ over de ontwikkelingen van Hezbollah in Libanon en Syrië en de Iraanse militaire opbouw in Syrië.
De Israëlische premier (die nu ook minister van Defensie is) onthulde daarnaast dat hij had geprobeerd om de Russische president Vladimir Poetin ertoe aan te zetten om Iran uit Syrië te verdrijven. Hij erkende echter dat deze inspanning de hulp van een derde land zou vereisen.
Zijn opmerkingen leidden onmiddellijk tot de speculatie dat Israël dit derde land zou kunnen zijn.

Tijdens zijn toespraak tot de Israëlische natie zinspeelde Netanyahu op een zeer grote militaire operatie die ‘opoffering’ zou eisen.
Het Israëlische leger en de regering zijn erg bezorgd over de activiteiten van Iran in Libanon. Iran helpt Hezbollah daar met het omzetten van primitieve raketten in geleide raketten die heel Israël kunnen bereiken. Ook is men bezorgd over de voortdurende Iraanse inmenging in Syrië.

De Quds-Strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft de zogenaamde Golan Bevrijdings Brigade opgericht. Dit is een overkoepelende organisatie van sjiitische milities die vochten in Irak en Syrië. De Brigade is zo’n 80.000 man sterk en wordt geleid door Qassem Soleimani, de schrandere commandant van de Quds-Strijdmacht.
Tot voor kort belemmerde de Israëlische luchtmacht (IAF) de Iraanse militaire opbouw in Syrië door het uitvoeren van luchtaanvallen op wapenkonvooien en militaire fabrieken. De levering van het Russische S-300 antiraketsysteem heeft de operationele mogelijkheden van de IAF beperkt.
De Iraanse pro-Assad-coalitie richt zich momenteel op de Israëlische Golanhoogten. Vorige week dreigde het Israël met oorlog om wat het de 'illegale zionistische bezetting' van het bergachtige plateau noemt.

Tijdens een vergadering van het vierde comité van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei dr. Bashar al-Jaafari, de Syrische ambassadeur, bij de VN: ‘Wij zullen de Golan herkrijgen door vrede of door oorlog’.
De verklaring van Al-Jaafari laat blijken dat Syrië en Iran op zoek zijn naar een aanleiding om de verwachte driefronten-oorlog tegen Israël te beginnen, nadat de Iraniërs het Israëlische leger vorige week waarschijnlijk hadden getest door de mini-raketoorlog in Gaza.

Het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center in Israël onthulde maandag dat Iran -via Hezbollah - de Kornet-raket had geleverd. Deze raket werd vorige week maandag gebruikt om het offensief van de Palestijnse terreurgroepen tegen Israël te openen.
De antitankraket vernietigde een bus die net een groep van vijftig IDF-militairen naar de grens met Gaza had overgebracht en afgezet. Deze actie, die door Hamas werd gefilmd, was duidelijk overgenomen van Hezbollah die tijdens oorlogen op eenzelfde manier handelt.
Kort nadat de Kornet-raket werd gelanceerd, begonnen Hamas en de Islamitische Jihad met het afvuren van ongeveer 460 raketten op Zuid-Israël. De IAF vernietigde ondertussen in reactie daarop 150 terreurgerelateerde doelen in Gaza.

Volgens het Meir Amit Center gaf Hezbollahleider Hassan Nasrallah openlijk toe dat zijn organisatie de Palestijnse terreurgroepen in Gaza had voorzien van de Kornet-raket.
Islamitische Jihad rapporteerde bovendien dat het een nieuwe raket met een grote kernkop had gebruikt om een volledig gebouw in de kuststad Ashkelon in zuidelijk Israël te vernietigen.
De korteafstandsraket was een kopie van de Iraanse Falaq-2 raket en werd in Gaza gemonteerd. Verder werd de raketaanval in Zuid-Israël uitgevoerd in golven. Dit is een indicatie dat de door Iran gesteunde terreurgroepen in Gaza de grenzen van het Iron Dome antiraketschild van de IDF wilden testen.

Dit alles toont aan dat de acties van Hamas en de Islamitische Jihad vorige week de kenmerken van een Hezbollahoperatie droegen en dat de Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook handelden op bevel van Iran.

Hamasleider Yahya Sinwar is zeer openhartig geweest over wie de lakens uitdeelt in Gaza.
Tijdens een interview met al-Mayadeen TV in Libanon op 21 mei 2018 zei Sinwar het volgende: Hamas en Hezbollah werken ‘bijna dagelijks’ samen in de oorlog tegen Israël. Hij beweerde dat de relatie tussen de twee terreurgroepen ‘excellent en aan het groeien’ is. Ook vertelde Sinwar dat ze gezamenlijk operaties uitvoeren.
De Hamasleider schepte op over de ‘sterke, krachtige en warme banden’ met Soleimani. Hij zei bovendien dat Iran de islamitisch-soennitische terreurgroep van ‘grote hoeveelheden contant geld, ‘materiaal’ en deskundigheid’ had voorzien.

Sinwar vertelde de Libanese tv-zender dat Hamas ‘zijn mogelijkheden geweldig had ontwikkeld’ dankzij vrienden, ‘in de eerste plaats de Islamitische Republiek Iran’. Hij zei dat ‘de verzetsmensen’ met hulp van Allah ‘op een verenigd front zullen staan’.
Zijn opmerkingen leidden tot een verklaring van de IDF: ‘Hamas is Iran, Iran is Hamas’.
Deze week was de radicale Hamasleider van plan om een bezoek te brengen aan Teheran, maar hij werd door de Egyptische autoriteiten tegengehouden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.