Jordanië wil meer water van Israël krijgen

Wednesday, November 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Volgens een bericht in het Israëlische nieuws HaChadashot heeft Jordanië zich tot Israël gewend met het verzoek om meer water toebedeeld te krijgen.

Afbeelding: Meer van Galilea bij Tiberias (Archieffoto: Moshe Shai/Flash90)

Het verzoek kwam ondanks de huidige spanningen tussen de twee landen over twee stukken land die Israël op grond van het vredesverdrag van Jordanië had gepacht en die Jordanië nu voor zichzelf opeist. Daarom past het een clausule in het vredesakkoord toe die het Koninkrijk toestaat de pacht na 25 jaar niet te verlengen.

De jaarlijkse watertoewijzing voor Jordanië is eveneens in het vredesverdrag verankerd. Maandag arriveerde een delegatie van hoge ambtenaren uit Jordanië in Israël en bezocht het Meer van Galilea om een verhoging van de watertoewijzing te vragen. Jordanië lijdt onder extreme droogte.

Wat de kwestie van het gepachte land betreft, heeft Jordanië bevestigd dat het een verzoek van Israël heeft ontvangen waarin de Joodse Staat Jordanië vraagt om een verlenging van de pachtovereenkomst van de gebieden bij Naharayim en Tzofar, die eind oktober 2019 afloopt, te bespreken.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi had al eind oktober bevestigd dat zijn land zich ondanks het einde van de pacht zich aan het vredesverdrag verplicht. De betreffende gebieden zijn in het vredesverdrag erkend als Jordaans grondgebied, en stonden het aan Israël toe het land voor een beperkte periode van 25 jaar vrij te betreden en te bewerken. Het was bekend dat dit een tijdelijke pachtovereenkomst zou zijn.

Het staat te bezien of het Jordaanse verzoek om meer water nu invloed kan hebben op de kwestie van de gepachte gebieden. De aanvraag werd doorgegeven aan de Israëlische minister van Infrastructuur, Juval Steinitz, die hierover moet beslissen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.