Groeten uit Israël: Vliegen is goedkoper dan ooit

Wednesday, November 21, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Hoewel we een tijdje geleden de klokken een uur terug hebben gezet om weer de ‘normale tijd’ te hebben en ’s ochtends al wat eerder daglicht te hebben, is het nog niet helemaal licht wanneer ik tegen 6 uur ’s ochtends naar de bus ga. Het zal al gauw weer helemaal donker zijn, als ik op weg ben naar Jeruzalem. Mijn terugreis naar Modi’in leg ik al langer in het absolute donker af. Pas gisteren realiseerde ik me dat ik mijn woonplaats Modi’in alleen in het weekeinde in het daglicht zie. Zo is dat nu eenmaal wanneer je de winter nadert. Desondanks zit ik ook vandaag weer in alleen een T-shirt achter mijn computer op de redactie.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt, met een lichte temperatuur­daling. De komende nacht worden in het noorden en aan de kust hier en daar regenbuien verwacht. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be'er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Jet waterpeil van het Meer van Galilea staat op 214,66 meter onder de zeespiegel.

De beslissing van Airbnb, om de vermeldingen van vakantie­woningen in Judea en Samaria te verwijderen, omdat ze zich zogenaamd op illegale percelen zouden bevinden, wordt sinds gisteren veel besproken op internet. Ook wij schreven daar gisteren over.

Ik vind het jammer dat ook Airbnb zich door de anti-Israëlische BDS-beweging laat intimideren. Als Airbnb nou consequent was en alle woningen en kamers die zich waar ook ter wereld in omstreden gebieden bevinden, uit hun lijsten zouden verwijderen, zou ik misschien helemaal; geen bezwaar maken. Er zijn toch veel van dergelijke gebieden, zoals het Turkse Cyprus, de Krim, Tibet, en nog meer. Het lijkt net als bij de resoluties van de Verenigde Naties, dat Israël vaker wordt veroordeeld dan landen als Syrië of Saoedi-Arabië. Wat moeten die bazen van Airbnb bang zijn, voor wie dan ook, dat ze zich nu aansluiten bij de gemeenschappelijke Israëlhaat, die zo in de mode lijkt te zijn. Jammer, Airbnb is ook bij ons heel geliefd. Heel veel woningen in Tel Aviv worden via deze organisatie aan toeristen verhuurd. Wat de verhuurders in Judea en Samaria betreft, ik ben er zeker van dat die snel een andere weg zullen vinden om hun kamers aan geïnteresseerden te verhuren. U zult zien hoe snel daar een platform voor wordt gerealiseerd.

Ook Israëli's gebruiken graag de service van Airbnb bij hun reizen. Mijn oudste zoon had zijn hele vijfweekse vakantie in de VS een jaar geleden geboekt bij Airbnb. Dat is mooi. Maar nu wordt je het plezier ontnomen. Jammer dat men nu ook de politiek hierbij betrekt. Vakantiewoningen in Nabloes of Ramalla zijn overigens niet geschrapt.

Nog nooit waren vluchten naar het buitenland zo goedkoop als nu. Het is maar goed dat vluchten naar Israël nog niet door de boycot zijn getroffen. We kunnen dus nog steeds van de bijna ongelooflijk klinkende prijzen profiteren. Ik heb voor begin volgend jaar een vlucht naar Berlijn voor de ongelooflijke prijs van € 14,50 in de wacht gesleept. De terugvlucht is helaas aanzienlijk duurder: € 45! Gisteren las ik dat het zelfs nog goedkoper kan. Zo vond ik vluchten van Ryanair voor een belachelijke € 5!!

Ryanair slaat weer toe: voor € 5 naar het buitenland vliegen.

Ik weet dat deze luchtvaartmaatschappijen niet voor iedereen zijn. Desondanks maken ze het voor bijna iedereen mogelijk om een keer naar het buitenland te vliegen. Dat was vroeger nog heel anders. Destijds, bijna 30 jaar geleden, waren niet alleen de tickets duurder, maar had je ook nog een zogenaamde 'reisbelasting'. Iedereen moest ongeveer 300 shekel, destijds ongeveer 300 gulden of 150 euro, betalen om het land te kunnen verlaten. Eigenlijk onmogelijk, zoiets zou tegenwoordig niet meer geaccepteerd worden door de burgers. Maar zo was dat destijds. Vliegen was alleen iets voor rijke mensen.

En nu ik toch over vliegen schrijf, moet ik u nog iets vertellen wast gisteren op de luchthaven van Warschau in Polen is gebeurd. De bekende in de VS wonende Israëlische cellist Amit Peled was na een concert in Warschau op de luchthaven aangekomen om naar huis te vliegen. Daar werd voor de veiligheid ook zijn cello gecontroleerd, die een eigen zitplaats in het vliegtuig had gekregen. Ik speel zelf ook cello en ken dit probleem. De veiligheids­medewerkster vond een doos met reserveonderdelen voor de waardevolle cello; iedere cellist heeft altijd een set reservesnaren bij zich. 'Daarmee kunt u iemand wurgen,' zou de veiligheids­medewerkster tegen de perplexe cellist hebben gezegd, nam de snaren en gooide ze weg. Zoiets houd je toch niet voor mogelijk. Niet te geloven. En ik verbaas me altijd al over de hysterie op Duitse luchthavens wanneer ik een flesje water bij me heb. Het lijkt wel of we hier in Israël beter weten hoe je tegen terreur optreedt. Dat water of een thermoskan met koffie is hier nooit een probleem.

De cellist Amit Peled op de Dag van de Holocaust in Auschwitz

Ik hoop dat het bij deze bijna ongelooflijke situatie om een unieke uitzondering een fout van de veiligheids­beambte ging. Iets anders zou ik niet eens in overwegen willen nemen.

Nu wens ik u allen een prettige en rustige woensdag. Alle belangrijke nieuwsberichten uit Israël vindt u zoals altijd later hier op onze website. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.