Kamer huren via Airbnb? Niet in Judea en Samaria!

dinsdag 20 november 2018 |  Redactie Israel Today
Er zijn nauwelijks reizigers die nog niet eerder op de Airbnb website naar overnachtingsmogelijkheden hebben gezocht. Vooral bij toeristen in Israël is de service van Airbnb, de bemiddeling van over­nach­tingen in particuliere kamers of apparte­menten, zeer populair.

Afbeelding: De stad Ma'ale Adumim (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Maar als u op zoek bent naar een mooie kamer in Ariel of Ma'ale Adumim voor uw volgende vakantie in Israël, dan moet u haast maken. Want over een paar dagen vindt u daar, net als in alle andere plaatsen in Judea en Samaria, geen kamers of appartementen meer.

Het internationale vakantieverhuurbedrijf heeft verklaard dat het binnenkort alle vermeldingen van kamers en huizen in Joodse nederzettingen op de zogenoemde 'Westbank' van de lijst zal verwijderen. Het betreft ongeveer 200 kamers en appartementen.

Met deze beslissing geeft Airbnbd toe aan druk van de BDS-beweging, die samen met de Palestijnen al enige tijd oproept tot deze stap. In de verklaring van Airbnb staat: 'We zijn tot de conclusie gekomen dat we de vermeldingen vanuit de bezette Westbank, de kern van het conflict tussen Israëli's en Palestijnen, moeten verwijderen. Veel leden van de internationale gemeenschap zijn van mening dat bedrijven zich niet moeten verrijken met grond waarvan mensen zijn verdreven. Wij hopen dat er vroeger of later een kader wordt gecreëerd waarmee de hele gemeenschap zal instemmen, zodat er een oplossing komt voor dit historische conflict, met een duidelijke weg die iedereen kan volgen'.

Deze beslissing werd scherp bekritiseerd in Israël. Minister van Toerisme Yariv Levin riep Airbnb op om het besluit in te trekken en noemde het beschamend. Hij zei verder dat hij van plan was actie te ondernemen tegen de activiteiten van de maatschappij in Israël.

Ook de minister in het kabinet van de premier Michael Oren bekritiseerde Airbnb omdat hij Israël op een zwarte lijst had gezet terwijl hij andere regio's in de wereld waar geschillen over land bestaan, negeert. Hij noemde onder andere het Turkse deel van Cyprus, Tibet, de Krim en de Westelijke Sahara.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Gilead Erdan noemde het besluit antisemitisch. 'De BDS-beweging maakt geen onderscheid tussen Israël en Judea en Samaria, wat haar betreft heeft Israël geen bestaans­recht. Overal ter wereld zijn er politieke conflicten. Zij (Airbnb) moeten uitleggen waarom zij zich alleen bezighouden met de politieke situatie in Israël,' zei Erdan.

Verder beval hij de verhuurders die zijn getroffen door het besluit, om juridische stappen te ondernemen tegen Airbnb, dat deelneemt aan een boycot van de Staat Israël. Hij zal overleggen met ambtenaren in de VS, waar meer dan 25 staten al wetten hebben aangenomen die een boycot van Israël verbieden.

Voor eigenaren van huizen en kamers, die tot nu toe in staat zijn geweest om veel gasten van over de hele wereld te ontvangen via Airbnb, kan de beslissing leiden tot zware inkomsten­verliezen. Gidi, die via Airbnb een kamer aanbiedt in Gush Etzion, begrijpt de stap van het bedrijf niet. 'Het is dom om politiek in het toerisme te brengen. Als je een manier zoekt om de kans op vrede te verkleinen, dan is dat de juiste weg. Wie een boycot pleegt, verhindert elke kans op een dialoog. We zullen zeker inkomsten verliezen, maar dat zal ons niet tegenhouden,' zei hij tegen de krant Yediot Achronot.

Op dit moment is het nog mogelijk om kamers te zoeken in Judea en Samaria, maar volgens Airbnb worden de 200 vermeldingen in de komende dagen verwijderd, tot grote vreugde van de Palestijnen, die al een paar jaar geleden contact opnamen met Airbnb (video).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.