Regering-Netanyahu gered door spirituele tussenkomst

Tuesday, November 20, 2018 |  Ryan Jones
De regering van premier Benjamin Netanyahu is deze week bijna gevallen. Volgens nieuwe berichten is die gered dankzij een beetje spirituele tussenkomst.

Afbeelding: Naftali Bennett en Rabbi Druckman bevestigden tijdens een evenement in 2013 dat de partij Het Joodse Huis zich bij de regering-Netanyahu zal aansluiten. (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Vorige week nam minister van Defensie Avigdor Lieberman ontslag en trok zijn Yisrael Betenoe-partij terug uit de coalitie, uit protest tegen wat velen als een voortijdige wapenstilstand beschouwden in de laatste ronde van de gevechten in Gaza.

Onmiddellijk daarna dreigde minister van Onderwijs Naftali Bennett eveneens de regering te verlaten met zijn partij Het Joodse Huis, als hij niet tot nieuwe minister van Defensie zou worden benoemd. Dat zou Netanyahu met een minderheidscoalitie hebben achtergelaten en vervroegde verkiezingen onvermijdelijk hebben gemaakt.

Netanyahu vocht terug door te benadrukken dat er een veiligheidscrisis dreigde, waarover de bevolking niet was ingelicht, maar dat het noodzakelijk was zijn regering zo lang mogelijk aan de macht te houden.
Velen waren niet overtuigd. Onder hen was de geestelijke leider van Bennetts fractie Het Joodse Huis, Rabbi Haim Druckman.

Volgens het nieuws van Chadashot TV zochten de mensen van Netanyahu, waaronder het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Meir Ben Shabbat, de hulp van de rabbijn om de regerings­coalitie te redden van het uiteenvallen van de regering. Druckman antwoordde dat hij bewijs nodig had, dat het waar was wat Netanyahu zei over een dreigende crisis, en zo werd hem naar verluidt geclassificeerde veiligheids­informatie getoond.

De volgende dag al riep Bennett een persconferentie bijeen en kondigde aan dat hij zijn ultimatum had laten vallen en in de regering van Netanyahu zou blijven onder de voorwaarden van Netanyahu.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.