Abortus: hierover denken de VS en Israël echt anders

Tuesday, November 20, 2018 |  Redactie Israel Today
Sinds de verkiezing van president Donald Trump vormen Israël en de Verenigde Staten een sterk verenigd front in de zalen van de Verenigde Naties. Maar maandag stemde Israël in de Algemene Vergadering tegen een voorstel van de VS .

Het onderwerp voor bespreking was seksuele intimidatie en de #MeToo-beweging.

De regering-Trump wilde gedeelten afzwakken van een niet-bindende resolutie met betrekking tot de kwestie, in het bijzonder clausules die het recht van een vrouw bevestigen om haar ongeboren kind te beëindigen. De VS werd in deze poging gesteund door Rusland, China, India, een aantal moslimlanden en het Vaticaan.

'Wij erkennen abortus niet als een methode van gezinsplanning, noch steunen wij abortus in onze hulp op het gebied van reproductieve gezondheid,' zei de Amerikaanse diplomaat Courtney Nemroff tegen de wereld­organisatie.
Maar het amendement van Trump op de resolutie werd verworpen, en onder de landen die tegen de resolutie stemden was Israël.

Abortus is wijd verbreid in Israël, hoewel de aantallen de afgelopen twee decennia zijn gedaald. Hoewel het de goedkeuring van een speciale commissie vereist, is die goedkeuring zo gemakkelijk te verkrijgen dat in de Joodse Staat abortus vaak wordt gebruikt als een vorm van geboortebeperking. Ondanks dat vindt ongeveer de helft van de naar schatting 40.000 abortussen die elk jaar in Israël worden uitgevoerd, zonder goedkeuring van de commissie plaats in privéklinieken. Dit is technisch gezien onwettig, maar er zijn geen vervolgingen bekend in verband met de praktijk.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.