Groeten uit Israël: Kent u de telefoonmunt nog?

Tuesday, November 20, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Maar goed dat we thuis onze kasten nog niet voor de winter hebben omgewisseld. Overigens sta ik ’s ochtends vroeg altijd wat voor de kast te weifelen en overleg ik met mezelf of ik niet toch maar een trui zal aantrekken. Maar die koelte ’s ochtends is bedrieglijk, want even later vraag ik me af hoe ik überhaupt op het idee ben gekomen om een trui aan te trekken. En nu zit ik weer op onze redactie zoals in de heetste zomer, alleen met een T-shirt. Maar een jasje heb ik ook meegebracht. Want zodra de zon verdwijnt – en dat gebeurt in deze tijd van het jaar al heel vroeg – wordt het weer koel, maar wel lekker.

Sinds een tijdje vraag ik me iedere ochtend af met welke bus ik naar Jeruzalem zal rijden. Er is een bus die tweemaal ’s ochtends vroeg bijna voor mijn voordeur vertrekt. Daarmee ben ik het snelst in Jeruzalem, na een rit van net 25 minuten. Ook terug rijdt deze bus tweemaal per dag, om 15 uur en om 17 uur. Als hij ook om 16 uur zou rijden, was alles perfect. Maar dat doet hij niet. Daarom neem ik de bus van 17 uur, om dan om 17.35 uur thuis te zijn. Maar er is ook een andere lijn, die veel vaker rijdt, ’s middags zelfs meerdere keren per uur. Maar niet tot voor de huisdeur, maar tot aam het stadhuis en het busstation in Modi’in. Ik zou dan ook ’s ochtends die bus moeten nemen en daarom met de auto naar het stadhuis rijden, om dan na werktijd vlot thuis te kunnen komen. Dan kan ik al kort voor 17 uur thuis zijn. Als ik eens wat vroeger thuis moet zijn, neem ik ’s ochtends de auto en rijd daarmee naar het busstation bij het stadhuis. Anders ga ik ’s ochtends veel liever rechtstreeks met de bus en laat ik de auto thuis staan.

’s­Ochtends vroeg bij het stadhuis in Modi’in. Rechts parkeren de auto’s, links is het busstation. Heel veel inwoners van Modi’in nemen de bus om naar hun werk in Jeruzalem te rijden en laten hun auto thuis staan. (Foto: Dov Eilon)

Vandaag ben ik weer rechtstreeks van huis met de bus gereden, dat is nog wel zo makkelijk. Overigens ben ik dan wat later thuis, maar dat is niet erg. Het zou mooi zijn als we hier alleen problemen zoals deze hadden.

En hier is het weer voor vandaag in Jeruzalem: Gedeeltelijk bewolkt, zonder grote veranderingen van de temperatuur, die voor het jaargetijde nog steeds te hoog is. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog steeds ongewijzigd en staat op 214,655 meter onder de zeespiegel.

En nu nog iets over het openbaar vervoer, een heel belangrijk thema, zoals u ziet. Sinds men hier in Jeruzalem al geruime tijd niet meer met contant geld bij de bus­chauffeur een kaartje kan kopen, zal men over ongeveer een maand ook in Tel Aviv alleen nog met de beroemde Rav-kav-kaart per bus kan rijden. De chauffeur mag zich alleen nog op het rijden concentreren. U kent dat vast wel, als de chauffeur tijdens de rit nog met dat mooie wisselgeld­apparaat bezig is. Als kind fascineerde me dat altijd. Maar het is niet goed als de chauffeur daardoor wordt afgeleid. Ook het in- en uitstappen zal veel vlotter gaan, omdat je nu ook achterin kunt instappen.

Als ik eraan denk hoe snel alles zich hier in Israël de afgelopen 30 jaar heeft ontwikkeld, kan ik me alleen nog maar verbazen. Ik herinner me nog mijn begintijd aan de Muziekacademie in Jeruzalem. Elke avond stonden er lange rijden voor de enige telefoon die er in het studenten­woon­complex was. En om daar te bellen, moest je een speciale munt erin gooien die je op het postkantoor kon kopen. Deze munt werd 'assimon' genoemd. Later werd die munt vervangen door de telefoonkaart, wat destijds een enorme vooruitgang was. En nu? Tegenwoordig heeft iedereen op zijn minst een mobieltje in zijn broekzak en daarmee de hele wereld in de hand.

Assimon, de telefoonmunt van lang geleden. (foto: Creative Commons)

En nadat we ditmaal het dagelijkse nieuws weer eens volledig hebben genegeerd, wat je echt goed doet, wens ik u nu een prettige en rustige dinsdag. Al het belangrijke nieuws, het echt belangrijke, zult u zoals altijd straks hier op onze website vinden. Er zal ook een nieuw bericht bij zijn van onze reisgroep in de woestijn. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.